"Олимпиакос" постигна исторически триумф в Лигата на конференциите

Гърците спечелиха турнира, побеждавайки "Фиорентина" с 1:0 във финала

30.05.2024 | 06:55 Редактор: Вяра Димова

"Олимпиакос" стигна до първия си европейски триумф. В Атина гръцкият тим надви "Фиорентина" с 1:0 и грабна трофея от Лигата на конференциите. 

Аюб Ел Кааби се превърна в големия герой, след като вкара 11-ия си гол в 9 мач от надпреварата и осигури безсънна нощ на привържениците на съотборниците си и на феновете на отбора. Мачът като цяло бе равностоен, въпреки че италианският тим владееше повече топката. "Виолетовите" пропуснаха няколко добри положения и загубиха втори пореден финал в надпреварата, след като миналата година бяха победени от "Уест Хям". 

Италианците определено изглеждаха по-спокойния тим до почивката, като владееха повече топката и имаха по-добрите ситуации.  Все пак техният вратар Терачано трябваше да прави първото спасяване в 5-ата минута, но бе солиден при удара на Даниел Поденс. Веднага след това Белоти не успя да стреля точно от добра позиция за Виолетовите. 

 В 21-ата Джакомо Бонавентура пропусна най-доброто положение за отбора от Флоренция, след като от чиста позиция стреля в тялото на вратаря след центриране на Додо. Малко след това Цолакис пак се справи с негов изстрел, този път от малък ъгъл. 

В 69-ата минута Куаме остана на чиста позиция, но не успя да стреля по най-добрия начин. В 110-ата минута резервата Барак стреля опасно, но и сравнително слабо, което позволи на Цолакис да се намеси и да избие. 

В 116-ата минута стадионът бе на път да се срути. Ел Кааби отклони в мрежата след центриране отляво и взриви трибуните. Последва проверка от ВАР заради потенциална сантиметрова засада. Разглеждането продължи повече от 3 минути, но в крайна сметка бе потвърдено и феновете ликуваха. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС