СОС единодушно реши да вземе стадион "Герена" от държавата

Общината придобива и стадионите "Септември" и "Юнак"

25.04.2024 | 15:18 Редактор: Елеонора Танева
СОС единодушно реши да вземе стадион

Стадион "Георги Аспарухов" и още два столични стадиона се прехвърлят от държавна в общинска собственост. Решението е единодушно на Столичния общински съвет. Това се счита за поредна крачка към придобиването на "Герена" от "Левски" чрез дългосрочна концесия, което би позволило изграждането на нов стадион за "сините".

С 46 гласа "за" и нито един "против" и "въздържал се" СОС гласува придобиването на "Герена", стадион "Септември" и стадион "Юнак". Сега предстои да стане ясно дали държавата ще се съобрази с решението на СОС и ще прехвърли въпросните имоти.

"Ние смятаме, че като Община сме по-гъвкав партньор и можем да подпомогнем клубовете да се справят по-добре с предизвикателствата, които са пред тях. Нека да получим имотите, ще се направят проектите, тогава вече ще преценим. Нека да не слагаме каруцата пред коня. Нека да видим първо дали държавата ще ни прехвърли собствеността, след което ще проведем разговори с ползвателите на стадиона и техните намерения ще бъдат представени на СОС", коментира председателят на СОС Цветомир Петров след гласуването.

В края на февруари чрез целево създаденото проектно дружество "Стадион Георги Аспарухов" ЕАД, ПФК "Левски" АД внесе официално до Областна администрация София и Министерство на младежта и спорта, заявление за стартиране на процедура по учредяване на безвъзмездно право на строеж на стадион "Георги Аспарухов", пише БГНЕС.

В началото на февруари "Левски" учреди дружество "Стадион Георги Аспарухов“ ЕАД, 100% собственост на ПФК "Левски“ АД.

"Целта на новоучредената организация е да работи активно за подобряване на цялостната инфраструктура на клуба, включително и за реализиране на най-важната стъпка, свързана с развитието на "Левски“, а именно: изграждане или цялостна реконструкция на футболен стадион, отговарящ на високите стандарти и очаквания на сините привърженици.

Снимка: lap.bg