Грандиозна 4-часова церемония открива Олимпийските игри в Париж

Общо 205 делегации ще дефилират на над 80 лодки по Сена

19.04.2024 | 11:10 Редактор: Беатрис Младжова
Грандиозна 4-часова церемония открива Олимпийските игри в Париж

При залез и лунна светлина, блещукаща по реката, грандиозната церемония по откриването на Олимпийските игри в Париж ще продължи близо четири часа, пише АП.

Общо 205 делегации ще дефилират на над 80 лодки по Сена. Събитието ще завърши в 23:15 ч. местно време с артистични изпълнения, предхождащи дефилето на спортистите. Спортистите ще преминат покрай около 320 000 зрители, оградени зад охранителни кордони на горните и долните нива на насипите. Други ще гледат на гигантски екрани, излъчващи кадри от церемонията.

"За една вечер Сена ще бъде превърната в огромна сцена на открито", каза директорът на церемониите на Игрите в Париж Мари Катрин Етори по време на брифинг за медиите.

След като 10 500 спортисти слязат от лодките си, последната част от церемонията ще се проведе на площад "Трокадеро" с изглед към Айфеловата кула. Френският президент Еманюел Макрон внесе предпазлива нотка тази седмица, когато каза, че безпрецедентното събитие на открито, което се очаква да събере 100 световни лидери на Сена, може да бъде изместено на по-конвенционално място на националния стадион "Стад дьо Франс", ако заплахата за сигурността бъде твърде висока, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС