Собственикът на Формула 1 купува MotoGP за $3,8 млрд.

Очаква се трансакцията да приключи до края на 2024 г.

01.04.2024 | 21:29 Редактор: Беатрис Младжова
Собственикът на Формула 1 купува MotoGP за $3,8 млрд.

Собственикът на Формула 1 Liberty Media Corp. купува Световния шампионат по мотоциклетизъм MotoGP от Bridgepoint и Canada Pension Plan Investment Board като част от сделка за 3,8 млрд. долара (3,5 млрд. евро), съобщава Bloomberg.

Liberty Media поема базирания в Мадрид MotoGP - често описван като двуколесния еквивалент на Формула 1 – като купува неговия притежател Dorna Sports, използвайки комбинация от пари и акции на Series C Liberty Formula One.

Това е само поредният актив, който ще бъде погълнат от разширяващата се империя Liberty Media на милиардера Джон Малоун, която вече включва широк спектър от медийни, комуникационни и развлекателни бизнеси, като промоутъра на концерти Live Nation Entertainment Inc. След закупуването на Формула 1 през 2016 г. Liberty Media се насочва към ключови пазари, включително САЩ, като се опитва да увеличи популярността на спорта чрез дигитален стрийминг.

Liberty казва, че финансира сделката и очаква трансакцията да приключи до края на 2024 г. Главният изпълнителен директор на Dorna Sports Кармело Еспелета ще продължи да управлява бизнеса след завършване на сделката.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС