Илиан Илиев, треньор на 2023 г.: Благодарен съм на всички в "Черно море", не съм лесен характер

Не говори добре, че 80-90% от наградените са чужденци, каза треньорът

19.03.2024 | 08:40 Редактор: Елеонора Танева
Илиан Илиев, треньор на 2023 г.: Благодарен съм на всички в

Селекционерът на националния отбор на България по футбол и старши треньор на "Черно море" Илиан Илиев беше избран за номер 1 у нас за 2023-а година. Илиев спечели със сериозна преднина пред преследвачите си в анкетата Георги Дерменджиев и Ивайло Петев. Илиев беше отличен в 63-ата анкета "Футболист на годината" в категорията при треньорите.

Той успя да спре пропадането на националния отбор с две равенства в последните два мача – 2:2 с Унгария в скандален мач, изпъстрен със скандали извън терена, безредици и пострадали, както и отново 2:2 в последната евроквалификация като гост на Сърбия.

С клубния му отбор "Черно море" той беше есенен първенец, а в момента е реална конкуренция за първите места на "Лудогорец" и ЦСКА София.

"Да бъда на първо място пред такива хора е огромно признание. Не само за мен, но и за целия щаб в националния отбор, но и в "Черно море". Благодаря на ръководството на "Черно море", че ме изтърпяха, а аз не съм лесен характер, да работя на спокойствие и да си претворя идeите на практика. Благодаря на хората от щабовете, а също така и на Петьр Костадинов, с който съм вече 10 години. Половината от тези награди са и негови. Още не смея да мисля за момента, в който евентуално ще трябва да се разделим и ще ми бъде последният мач с "Черно море", тъй като във футбола всичко се случва. Да не гадаем какво ще стане, просто го казвам, има го в договора, но има 3 месеца дотогава и да не прескачаме етапите", започна Илиев след като взе купата.

Треньорът говори и за избора на Георги Иванов за президент на БФС, а също така намекна, че комуникацията им върви добре и от времето, когато бившият централен нападател беше технически директор на централата.

"В последните два мача на националния отбор в предишните квалификации бяхме заедно, говорихме какво трябва да се направи, за да се подобрят условията и резултатите. Виждате днес, 80 или 90 процента от номинациите и наградените по постове в efbet Лига са чужденци. Което не говори добре за нашите играчи. Трябва да го променяме постепенно. Не че не искаме чужденци, особено когато са добри", коментира още националният селекционер.

Той се спря накратко и на предстоящите мачове нa националния отбор, който пътува утре за Азербайджан за мачове с Танзания и с домакините от новия турнир FIFA Series.

Нека да не омаловажаваме труда на който и да е отбор. Танзания игра за Купата на Африка, аз съм работил в Африка и знам на какво са способни отборите там. Ние не можем да подценим който и да е отбор и това го казват нашите резултати", обясни още треньорът.

Четете повече в gol.bg

Снимка: lap.bg