Санчо и компания наказаха ПСВ и поведоха "Борусия" (Дортмунд) към 1/4-финал на ШЛ

Големият проблем на нидерландите беше в сериозната липса на острота

14.03.2024 | 00:39 Редактор: Искра Ангелова

"Борусия" (Дортмунд) удари ПСВ "Айндховен" с 2:0 и се класира на четвъртфинал в Шампионската лига. Първата среща завърши 1:1.

Германците пуснаха първа кръв още в третата минута, когато около пеналта на гостите се създаде сериозен смут. Юлиан Брандт намери Джейдън Санчо и англичанинът стреля сравнително слабо, но изключително прецизно в долния ляв ъгъл - 1:0.

"Жълто-черните" продължаваха да създават опасни акции, а най-интересната от тях дойде след страхотна комбинация между Брандт и Дониел Мален. Юлиан получи и стреля след леко завъртане, но вратарят спаси. Мален буквално връхлетя върху топката и опита зрелищна добавка, но Валтер Бенитес успя да реагира за втори пореден път, този път с крак.

Като цяло вестфалци доминираха първата част и това се отрази в статистиката - 9:5 удара (4:2 точни) и 61% владеене на топката. Големият проблем на нидерландите обаче беше в сериозната липса на острота и компактност в играта им.

След почивката Мален отново се отличи с точна стрелба, но стражът на ПСВ пак беше на висота. Постепенно гостуващият отбор се окопити и все по-често поглеждаше напред. Влезлият като резерва Ървинг Лозано показа какво може и беше близо до попадение осем минути след рестарта, но топката разтресе лявата греда след далечната му зверска тупалка.

Никлас Фюлкруг би с глава в обсега на вратаря, но към средата на второто полувреме далеч повече работа имаше стражът на "Борусия" Грегор Кобел. Особено важна беше намесата му с една ръка срещу Йохан Бакайоко, който бе на път да намери успешно близкия ъгъл. За капак голмайсторът Санчо се контузи и напусна принудително.

Напук на игровото предимство за гостите през второто полувреме, "Борусия" заби втори гол, който обаче беше отменен от VAR. Фюлкруг вкара от движение след центриране на влезлия като резерва Марко Ройс, но ръката му е била в положение на засада според сложните компютърни чертежи…

Дълбоко в добавеното време Люк де Йонг излезе сам срещу вратаря, но стреля над вратата! Секунди след това "Борусия" контраатакува и Марко Ройс се възползва от груба грешка на защитник, за да ликвидира интригата.

Снимка: БГНЕС