Мария Габриел: Талантът на българските спортисти е сила и вдъхновение

Вицепремиерът откри най-голямата зала за катерене на Балканите

29.02.2024 | 08:13 Редактор: Вяра Димова

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел откри най-голямата зала за катерене на Балканите – многофункционална спортна зала за катерене и тренировъчен център "Балкан".

В откриването участваха треньорът на националния отбор по катерене Ивайло Радков, помощник-треньорът Георги Пенев, председателят на Управителния съвет на "Главболгарстрой Холдинг" Калин Пешов и изпълнителният директор на "Фонд за устойчиво градско развитие Надя Данкинова". Сред гостите бе и известният български алпинист Николай Петков – първият и единствен алпинист, обходил и трите ръба на Еверест.

"Спортът дава волята да се превърнеш в шампион, да даваш най-доброто от себе си. Спортът е сила за постигане на резултати и да не познава граници човешкият дух и тяло. Откриваме съоръжение на световно ниво. Спортна зала за катерене и тренировъчен център "Балкан" е уникална по рода си зала – модерна и иновативна, прекрасно място за спорт и подготовка за състезания. В този нов тренировъчен център талантливите спортисти на България могат да развиват уменията си и носят още по-високи постижения за страната ни", заяви Габриел.

Вицепремиерът наблегна на възможностите, които дава спортното направление на програма "Еразъм +". Тя открои важността на сътрудничеството между спортните организации на местно и национално ниво, партньорствата с международни федерации, обмена на добри практики и възможностите за мобилност, които предлагат европейските програми.

"Талантът е даден, за да вдъхновиш и подкрепиш останалите около теб. Трупайте опит, постоянство и сила и показвайте, че с и за спорта няма граници. Имайте визия, намирайте решения на предизвикателствата, пред които сте изправени и показвайте на какво сте способни. Запазете приключенския дух през целия живот", заключи Габриел.

Многофункционална спортна зала за катерене и тренировъчен център разполага с над 3000 кв.м. катерачна площ, вътрешна и външна стена за катерене на въже и над 300 маршрута.