Как България отпадна от квалификациите за Евро 2024

Поредните квалификации за България завършиха с тотален провал. Къде се обърка всичко за България и Евро 2024?

01.02.2024 | 09:58 Редактор: Тодор Петров
Как България отпадна от квалификациите за Евро 2024

След като груповата фаза на квалификациите за Евро 2024 завърши миналата година и сега очакваме следващите фази на турнира, е време за равносметка от страна на България и участието ни в квалификациите. Всички са на мнение, че много се изложихме на този турнир, тъй като от осем квалификационни срещу в група G не успяхме да победим в нито един. Къде нещата се объркаха?

Къде нещата се объркаха за България?

Повечето фенове и експерти дори обвиняват ръководството на БФС за провалите ни през годините в национален мащаб и не само там. Всяка година си казваме, че този провал ще бъде факторът, който ще ни накара да се събудим и да променим играта си, но докога ще се надяваме? 

Ако още искате да залагате на Евро 2024 и предстоящите мачове от него, можете да прегледате тази оферта за новия Winbet промо код, където ще видите какво те предлагат на новите си клиенти.

В историята сме се квалифицирали само два пъти за Европейско първенство - през 1996 и 2004. От тогава всяка година се проваляме и си казваме, че следващия път ще е по-добре, но дали това са напразни надежди?

Какво се случи по време на квалификациите за Евро 2024?

Още от 2023, когато груповата фаза на Евро 2024 започна тръгнахме с големи надежди след като разбрахме кои отбори ще бъдат нашите съперници. В нашата група бяха следните отбори:
●    Унгария
●    Сърбия
●    Черна Гора
●    Литва

Всичко започна с двете срещи през март месец срещу Черна гора и Унгария. И в двата мача загубихме без да можем даже да вкараме и един гол. Даже срещата срещу Черна гора я изиграхме на наш стадион и въпреки, че успяхме да удържим първото полувреме без да има победители, във второто загубихме с гол разлика. В срещата с Унгария пък загубихме още в първото полувреме като допуснахме три гола в седмата, двадесет и шестата и тридесет и деветата минута.

Следващите две срещи бяха срещу Литва и Сърбия. Те бяха най-доброто ни представяне в квалификациите тази година, като и двата пъти завършихме срещите с 1:1.През септември пътувахме до Черна гора за реванш срещу тях, но още в първото полувреме ни вкараха гол. След това във второто успяхме да изравним, но допуснахме още един техен гол в продължението и затова загубихме.

През октомври месец играхме срещу Литва пак на наш терен и пак загубихме с 0:2, като два пъти не успяхме да опазим вратата си от защитникът Пиюс Ширвюс. Двете срещи, които имахме през Ноември завършиха подобно на тези през лятото с равенства от 2:2 срещу Сърбия и Унгария.
В крайна сметка точките, които успяхме да съберем бяха крайно недостатъчни и завършихме на последно място в група G. Така завърши историята за квалификациите от Евро 2024 за нашия отбор.

Вероятни причини за провала ни

Една от популярните фигури, които бяха обвинявани за този провал беше Младен Кръстаич, който беше треньор на националите ни от юли 2022 до края на октомври 2023. Той заложи на младата сила на отбора в момент, в който момчетата нямаха почти никакво време на терен при клубните си срещи. От другата страна пък отборите в групата ни залагаха на играчи, които имат доста опит и практика на терена. Някои футболисти даже бяха пускани в необичайни роли, които по принцип не изпълняват.

Да е само Кръстатич на кръста е разбираемо, но по-скоро той беше кулминационният фактор, който строполи вече разклатената отвътре кула. Можем да си извадим поука от това преживяване, че не са виновни само футболистите, а че самата система в развалена и трябва да се направят сериозни проблеми не само на високите нива, но и на най-ниските и юношески нива, за да видим някаква забележителна разлика. Също така дори и да се направи тази промяна не трябва да очакваме резултати веднага. Както се казва нещата стават бавно, но славно!

Снимка: БГНЕС