ЮАР изненада Мароко и го изхвърли от Купата на африканските нации

Полуфиналистът от Мондиал 2022 г. загуби с 0:2

31.01.2024 | 07:13 Редактор: Искра Ангелова

Мароко стана поредният фаворит, който отпадна от турнира за Купата на африканските нации. Полуфиналистът от Мондиал 2022 г. загуби с 0:2 от Южна Африка на четвъртфиналите и си стяга багажа. "Атласките лъвове" бяха фаворит да спечелят турнира преди началото му. От надпреварата вече отпадна шампионът Сенегал, както и Тунис, Алжир и Гана. 

Мароко започна силно срещу Южна Африка, но направи няколко пропуска. Бафана Бафана поведе в началото на второто полувреме с гол на Макгопа. Централният нападател се измъкна зад защитата и мушна топката под вратаря Буну. Останаха сериозни съмнения за засада, но графиката показа, че нападателят е в редовна позиция покриван от Мазрауи.

Мароко се хвърли напред и продължи да пропуска. За да се стигне до 83-ата минута, когато удар на резервата Ел Кааби срещна ръката на Мвала. Съдията не отсъди нищо, но бе извикан от ВАР на монитора и след преглеждане отсъди очевидното - дузпа. Ашраф Хакими се нагърби с изпълнението на дузпата. Неговият удар обаче отиде високо и след като се отклони в напречната греда излезе в аут. 

В добавеното време от 10 минути се случиха още няколко неща. Амрабат събори откъсващия се срещу вратаря Мокоена. Халфът на "Манчестър Юнайтед" вече имаше жълт картон, получи втори и бе изгонен. Имаше интересен обрат, когато ВАР извика съдията на монитора и след като прегледа ситуацията реферът смени втория жълт картон с директен червен.

От фаула потърпевшият Мокоена прехвърли стената и заби топката в ъгъла на Буну за крайното 2:0. На четвъртфинала в събота Южна Африка излиза срещу Кабо Верде.

Снимка: БГНЕС