Рекордни санкции за футболните клубове заради псувни и обиди към БФС

За еднократно нарушение глобата е 2 000 лв., повторната - 3 000 лв.

27.01.2024 | 12:45 Редактор: Елеонора Танева
Рекордни санкции за футболните клубове заради псувни и обиди към БФС

С 273 хил. лв. са санкционирани тимовете от т.нар. роден елит за обидни реплики към БФС от началото на кампанията. Данните са след края на 20-ия кръг, с което бе закрита футболната година у нас. До края на сезона остават да се изиграят още почти толкова мачове, така че нищо чудно глобите за псуване да минат колосалната сума от половин милион. 

Важно уточнение е, че футболната централа не прибира парите от глобите след всеки кръг. Те се удържат от втория транш на телевизионните права на клубовете.

Сумата, с която са глобени тимовете от Първа лига, е значително по-сериозна в сравнение с миналата година по това време. През сезон 2022/2023 провинението се наказваше с 1000 лв. От тази година масово е увеличена двойно, а има и случаи, когато наказанието за обиди достигна и 3 бона. 2 хил. лв. глоба отнася тим, чиито фенове веднъж обиждат родната централа. Ако провинението им по време на даден двубой от родния елит обаче се повтори, санкцията стига тавана си за момента - 3 бона. Това показа проверка на “24 часа” в Дисциплинарната комисия към футболния ни съюз.

За сравнение от началото на миналия сезон до края на 2023 г. общата санкция към клубовете бе 326 100 лева, а в това число влизат паричните наказания за картони, димки, факли и т.н. Сега обаче е само с няколко хиляди лева по-малко.

Рекордьор по глоби за псуване е "Левски".

Санкцията само от обидни реплики към длъжностите на ръководните фактори в БФС е 51 хил. лв. “Сините” само веднъж от началото на кампанията не са получавали наказание по член 37, ал.1. Това се случва при минималната победа 1:0 над “Хебър” в 5-ия кръг. Във всички останали кръгове заради феновете си клубът от "Герена" е глобен, основно санкциите са от по 3 хил. лв.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)