Испания реши: Изправят на съд Луис Рубиалес за целувката с Ермосо

Бившият президент на Испанската футболна федерация твърди, че всичко се е случило по взаимно съгласие

25.01.2024 | 19:59 Редактор: Искра Ангелова
Испания реши: Изправят на съд Луис Рубиалес за целувката с Ермосо

Бившият президент на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес трябва да бъде съден за целувката с Джени Ермосо след края на финала на Световното първенство по футбол за жени миналото лято. Това обяви съдия Франсиско де Хорхе. Предложението на съдията трябва да бъде формализирано и прието в следващите десет дни.

Според заключението на Де Хорхе целувката "не е била по взаимно съгласие и е била едностранно и неочаквано действие" от страна на Рубиалес, който може да бъде съден за сексуално насилие. Съдията също така предлага други трима да бъдат съдени, че са поставили Ермосо под напрежение да заяви, че целувката е била по взаимно съгласие - това са бившият селекционер на световните шампионки Хорхе Вилда, директорът на мъжкия национален отбор Алберт Луке и маркетинговия директор на Федерацията Рубен Ривера.

По време на инцидента на 20 август, тогавашният президент на Испанската футболна федерация Рубиалес хвана с двете си ръце Ермосо и я целуна по устните против волята ѝ, след като испанките триумфираха над Англия във финала на Сетовното първенство за жени. Той каза, че целувката е била "по взаимно съгласие", но Ермосо настоя, че това не е било така. Тя заведе дело срещу него през септември и каза на съдията, че е била притисната да защити Рубиалес както на полета обратно от Австралия, така и на последвала отборна ваканция до Ибиса в Балеарските острови, припомня БГНЕС.

"След случилото се, ситуацията, преживяна от жертвата, както на полета обратно до Испания и по време на престоя й на Ибиса, бил изпълнен с непрекъснат тормоз от разследваните страни, което нарушило нормалния й живот, довеждайки я до притеснение и стрес", каза източникът, цитирайки показанията на Ермосо.

Според испанските закони, целувка, която е била против волята на някого, може да бъде счетена за сексуално посегателство - криминална категория, която обединява всички видове сексуално насилие. Наказанията за подобно действие варират от глоба до четири години зад решетките.

Снимка: БГНЕС