Избраха Алберт Попов за "Спортист на София" за 2023 г.

На второ и трето място в класирането са Йоана Илиева и Антоанета Стефанова

11.12.2023 | 13:10 Редактор: Вяра Димова
Избраха Алберт Попов за

Скиорът Алберт Попов е "Спортист на София" за 2023 година. Алпиецът е първият носител на званието в дебютното издание на анкетата. Слаломистът събра 29 т. и изпревари със 7 т. наредилата се на второ място сабльорка Йоана Илиева, трета с общо 12 т. остана шахматистката Антоанета Стефанова.

Попов заслужи признанието с първия си подиум в Световната купа по алпийски ски при третото място на слалома в "Палисейдс Тахо" и с 15-ата позиция в крайното класиране за дисциплината през сезона. Алберт прави първи стъпки на ски и първи тренировки по пътя към световния елит по склоновете на Витоша в зимен център Алеко.

Йоана Илиева спечели бронз на сабя от Световното по фехтовка в Милано, което бе първи медал от световно в историята на българската женска фехтовка и стана европейска шампионка до 23 г. от Будапеща. През 2020 г. тя бе лице на инициативата "София – европейска столица на спорта".

Антоанета Стефанова бе капитан на шахматния тим на България, грабнал европейската отборна титла за жени в Будва (Черна гора).

В класирането следват Боряна Калейн (с два сребърни медала от Световното първенство по художествена гимнастика за жени във Валенсия и спечелена олимпийска квота за Париж 2024), Белослава Кръстева (с бронз на Световното по шахмат за девойки до 20 г. в Мексико сити и злато с отбора на България на Европейското за жени в Будва, Черна гора), Тервел Замфиров (световен шампион по сноуборд за младежи в паралелния гигантски слалом в Банско и със сребро от отборния гигантски слалом на Европейския олимпийския младежки фестивал в Италия) и Александър Николов (заслужил сребро в Италианското волейболно първенство с тима на "Кучине Лубе Чивитанова", капитан на младежките национали, спечелили бронз на Световното в Италия и със силна дебютна година в мъжкия национален отбор), пише "24 часа".

Снимка: lap.bg