Макс Верстапен отвя конкуренцията и триумфира в Гран при на Бразилия

Победата е 17-а за сезона за нидерландеца

05.11.2023 | 22:28 Редактор: Искра Ангелова

Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен триумфира и в Гран При на Сао Пауло, след като водеше от старта до финала и нямаше трудности.

Победата е 17-а за сезона за нидерландеца и 52-а в кариерата му, с която изпревари Ален Прост и вече е само на един триумф от Себастиан Фетел.

Ландо Норис отново донесе отличен резултат на Макларън с второто си място, докато Фернандо Алонсо с Астън Мартин се завърна на подиума за първи път от 2 месеца, като завърши трети след много силно каране, като в края той и Серхио Перес направиха шоуто.

Както се очакваше всички стартираха с най-меките гуми - софт, които се износваха почти толкова бързо, колкото и средните по твърдост - медиум.

Кошмарът бе за Шарл Льоклер, който излетя по време на загряващата обиколка и се удари доста сериозно в стената от гуми. Монегаскът се оплака от технически проблем и загуба на хидравликата и не успя да стартира. Ужасно за Ферари.

На старта Ландо Норис се изстреля отлично и излезе втори, зад Верстапен. Хамилтън също мина пред колите на Астън Мартин, докато по-назад Албън се удари с Хюлкенберг и се разби в стената. От случилото се другият сериозен потърпевш бе Магнусен, който също бе ударен и отпадна, а Хюлкенберг успя да продължи. По пистата имаше доста части, така че на трасето излезе кола за сигурност, докато тя бъде почистена. Впоследствие бе обявен червен флаг и състезанието бе спряно.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС