Как набързо Саудитска Арабия бе избрана за домакин на Мондиала през 2034 г.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино е доволен от процеса

04.11.2023 | 16:30 Редактор: Тодор Петров
Как набързо Саудитска Арабия бе избрана за домакин на Мондиала през 2034 г.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино вярва, че процесът за определяне на домакините за Световните първенства през 2030 и 2034 година носи послание за "сплотеност и единство".

Има само по една кандидатура за всеки турнир, като Мароко, Португалия и Испания ще организират Мондиал 2030 - с три мача, които ще се проведат в Уругвай, Аржентина и Парагвай - докато Саудитска Арабия е единственият претендент за 2034 г.

Организации за защита правата на човека разкритикуваха процеса, като на евентуалните кандидати за 2034 година беше даден по-малко от месец за вземане на решение и се разглеждаха само оферти от азиатски и океански федерации.

Инфантино обаче похвали процедурите за подаване на заявки.

"Просто искам да благодаря и да поздравя всички, особено президентите на конфедерациите и членовете на Съвета на ФИФА, защото смятам, че доказахме на света, че е възможно да се постигне консенсус и единство в процесите на вземане на решения. В нашия свят, където, за съжаление, има много агресия, имаме нужда от такива послания за сплотеност и единство", каза той, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС