С късни голове "Ливърпул" спечели мърсисайдското дерби срещу 10 от "Евертън"

Салах се разписа от дузпа в 75-ата минута и дълбоко в добавеното време

21.10.2023 | 16:37 Редактор: Вяра Димова

"Ливърпул" спечели 293-то мърсисайдско дерби срещу "Евертън" с 2:0 след два гола на Мохамед Салах - от дузпа в 75-та минута и в добавеното време на срещата. Двубоят не мина без спорни съдийски отсъждания, като в 38-та минута Ашли Йънг бе изгонен заслужено за втори жълт картон, но след почивката при подобно нарушение Ибрахима Конате беше пожален. Секунди след ситуацията Юрген Клоп го замени. 

В 71-та минута пък Крейг Поусън първоначално не видя очевидна дузпа за игра с ръка на Патерсън, но след намесата на ВАР промени решението си. Малко след това Салах донесе шестия успех на “червените” във Висшата лига този сезон.

С него "Ливърпул" поне временно се изкачи на върха в класирането с 20 точки, колкото имат "Тотнъм" и "Арсенал". Те обаче са с мач по-малко. "Евертън" е на 16-то място със 7 точки. 

Двубоят започна с високо темпо и след само 30 секунди игра "Евертън" отправи първия удар. Макнийл центрира към Калвърт-Люин, чийто удар с глава бе точен, но не достатъчно силен. Последва добра игра на "Ливърпул", като контраатаките на тима бяха убийствени. Луис Диас и Костас Цимикас обаче не успяха да намерят по-добро продължение при две от тях. 

Последваха блокиран удар на Трент и спасен шут на Покфорт, за да дойде 38-та минута. Ашли Йънг фаулира Луис Диас близо до наказателното поле. Йънг вече имаше един жълт картон и реферът Крейг Поусън с малко закъснение му показа втори.  До края на полувремето "Ливърпул" натисна сериозно, но защитата на "Евертън" някак успя да се справи с устрема на домакините.

След почивката "Евертън" предимно се отбраняваше, но все пак имаше своите шансове. Удар на Макнийл от далечно разстояние като по чудо не изненада Алисон. В 64-та минута "Евертън" имаше сериозни претенции за втори жълт картон на Конате. Французинът фаулира Бето и вече имаше официално предупреждение. Поусън този път не бе толкова смел и не го изгони. Това направи Юрген Клоп, който секунди по-късно замени френския национал. 

Всичко бе решено в 71-та минута, когато центриране на Диас от крилото спря в ръката на Патерсън. Ситуацията бе прегледана с ВАР и реферът посочи бялата точка. Мохамед Салах стреля мощно и не остави никакви шансове на Пикфорд - 1:0 за "Ливърпул" с 6-тия си гол от началото на сезона. 

До края Елиът, Жота и Собослай можеха да направят аванса на "червените" по-категоричен, но се отчетоха с пропуски пред вратата на гостите. Така все пак се стигна до 7-та минута на добавеното време, когато при поредната контраатака Нунес изведе Салах сам срещу Пикфорт и египтянинът вече нямаше как да сбърка - 2:0.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС