Ясни са домакините на Евро 2028, мачовете ще се играят на 10 стадиона

Турнирът ще се проведе в периода юни - юли

10.10.2023 | 15:28 Редактор: Вяра Димова
Ясни са домакините на Евро 2028, мачовете ще се играят на 10 стадиона

Великобритания и Република Ирландия бяха потвърдени за домакини на Европейското първенство по футбол през 2028 година. Турнирът ще се проведе в периода юни – юли 2028 на 10 стадиона – шест от тях в Англия и по един в Шотландия, Уелс, Северна Ирландия и Република Ирландия.

Кандидатурата на Великобритания и Ирландия остана без алтернатива, след като Турция насочи фокуса си върху шампионата на Стария континент четири години по-късно заедно с Италия. И този избор бе потвърден от Европейската централа в Нион, Швейцария.

Според информациите, всички пет домакина на Евро 2028 ще трябва да минат през квалификации. Обикновено домакините не минават през квалификации, а се класират автоматично за финалите, но това няма да бъде случаят сега. The Athletic съобщава, че две автоматични места ще останат налични за домакини, които не са успели да се класират през квалификациите, но ако повече от два отбора не съумеят да го сторят, то тогава местата ще отидат за двете страни с най-добри показатели.

"Кандидатурата за домакинство на Евро 2028 бе успешна благодарение на явната ѝ визия за подпомагане развитието на вътрешния и европейски футбол в по-разнообразен спорт, връзка с новите зрители и вдъхновяване на следващото поколение от играчи, фенове и доброволци. Великобритания и Република Ирландия изразиха тази визия като "Футболът за всички. Футболът за доброто. Футболът за бъдещето", се казва в изявление от Футболната асоциация на Англия, цитирано от gol.bg.

Снимка: БГНЕС