Борислав Михайлов: Отборите ни израстват всяка година, конкурентни са на много сериозни противници

Президентът на БФС коментира решението на УЕФА да увеличи солидарните плащания към клубовете, които не участват в евротурнирите

07.09.2023 | 21:40 Редактор: Елеонора Танева
Борислав Михайлов: Отборите ни израстват всяка година,  конкурентни са на много сериозни противници

Смятам, че с всяка година отборите ни демонстрират израстване и са конкурентни на много сериозни противници. Фактът, че България има представител в групова фаза за поредна година означава допълнителни приходи за неучастващите отбори. Това обяви президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, след като днес стана ясно, че УЕФА ще увеличи солидарните плащания към клубовете, които не участват в евротурнирите.

"Вярвам, че всички клубове ще бъдат доволни от решението на УЕФА и пожелавам още успешни игри на българските отбори занапред, тъй като това ще бъде от полза на целия ни професионален футбол“, допълни Михайлов.

По-рано днес Европейската футболна централа (УЕФА) взе решение за увеличаване дела на солидарните плащания към клубовете, които не участват в европейските клубни турнири в периода 2024-2027 г. Увеличението се базира на работата на Асоциацията на Европейските лиги, която внесе предложение към УЕФА, подписано и от Българската професионална футболна лига.

Делът на солидарните плащания се увеличава от 4% на 7% на база прогнозираните годишни приходи от 4,4 млрд. евро. Това ще помогне на всички клубове да защитят своята конкурентноспособност на местно ниво. В абсолютни цифри това увеличение ще доведе до разпределение на 308 млн. евро към неучастващите клубове, като за сравнение към този момент се разпределят 175 млн. евро. Солидарните плащания се базират на представянето на клубовете, участващи в европейските турнири, за съответната държава. За сезон 2022/2023 българските футболни клубове си разпределиха 2 016 000 евро солидарни плащания, пише gol.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)