България победи Украйна с 3:1 на Европейското първенство по волейбол

Това е втори успех за "лъвовете"

03.09.2023 | 09:24 Редактор: Вяра Димова
България победи Украйна с 3:1 на Европейското първенство по волейбол

България спечели втората си победа на Европейското първенство. "Лъвовете" сразиха Украйна с 3:1 (20:25, 25:17, 25:20, 25:23). Публиката във Варна отново бе на световно ниво. Това даде криле на българите, които само в първия гейм имаха проблеми. Нашите вече имат два успеха – над Финландия и Украйна, както и неочакваната загуба от Испания в първия ден.

В началото на мача Украйна първа натрупа крехък аванс благодарение на ас – 3:1. Този момент обаче не ни подейства добре и позволихме на съперника да дръпне с 6:2. Алекс Грозданов бе човекът, който прекъсна първата серия в двубоя с мощна атака през центъра. След него Мартин Атанасов направи блокада за 4:6. Украинците възстановиха аванса си от четири точки.

Започналият в третия мач като титуляр Алекс Николов направи първата си точка за 7:10. Младата ни звезда страдаше от вирус, но вече бе напълно възстановен.

Украинците предизвикаха първия таймаут на Пламен Константинов при 14:9 в тяхна полза. Разликата от началото на мача бе, че съперникът рядко бъркаше, а нашият начален удар не вървеше. Резултатът набъбна до 17:11. Влезлият като резерва Аспарух Аспарухов даде старт на обрат. От 14:20 преднината на гостите стана само 17:20. Трябваше обаче още една серия до края на гейма. За съжаление това не се получи и Украйна поведе с 22:17, с което почти предреши събитията до края на частта. Геймът завърши с ас за съперника – 25:20.

Втората част започна с Николов на началния удар. Това помогна първите две точки да са български. Увереността ни се върна и резултатът стана 4:1. Украинците ни изравниха с още един ас – 5:5. Когато нашите поведоха с 13:10, предизвикаха прекъсване в лагера на съперника. Във втората част началният ни удар беше на доста по-високо ниво и резултатът го показваше. Преднината ни стигна до 17:12. Вече бяхме пълни господари на корта и беше въпрос на минути да изравним. Играта ни вървеше, а препълнената зала изпадна в екстаз. Равенството в геймовете дойде при 25:17.

Третата част започна със солидна двойна блокада на Николов и Грозданов. Двамата неутрализираха и следващата украинска атака, за да позволят на Цветан Соколов да направи 2:0. Подобно на предишния гейм резултатът стана 4:1. Отново всичко в Двореца на спорта беше за България. Предизвиквахме украинците постоянно да бъркат, а разликата нарасна до 9:4. И пак голямата разлика идваше от началния удар, който ни изневери в първия гейм. Рано показахме на Украйна, че няма на какво да се надява в тази част. Поддържахме аванса си, без да се пропукваме – 12:7. Въпреки това украинците използваха своя момент и стигнаха до 13:11 за нас. Атанасов се погрижи за край на серията. Блокада на Николай Колев пък ни възстанови комфортния аванс – 16:12.

Продължихме да диктуваме темпото – това беше и причината преднината да расте. Две отлични изяви на Атанасов доведоха до отчайващото за гостите 19:12. Украинците не се предаваха и отбелязаха три поредни точки в опит да спасят гейма. Колев направи блокаут и притесненията почти приключиха – 20:15. И пак обаче дойде напрежение. Две точки за Украйна – едната от ас, намалиха аванса ни на 20:17. А успешна блокада за гостите направи нещата направо опасни. За наша радост Украйна изкара началния удар в аут – 21:18. Две атаки на Николов ни доближиха до повеждане в резултата в геймовете. Младата ни звезда направи и ас за 24:20. При втория му сервис тройната ни блокада реализира още първия геймбол.

Четвъртата част започна с неспасяема атака на Николов, която трябваше да покаже накъде окончателно ще наклонят везните. Рано натрупахме преднина от 7:2 и тя беше най-важна за самочувствието. Разликата отново беше в добрия начален удар. Докато в първия гейм направихме седем грешки, то в следващите бяхме почти перфектни и то във важните моменти.

Украйна нямаше да се бие сама и трябваше да завършим двубоя с убедителна игра. Умело успявахме да държим преднина от 4-5 точки, което беше напълно достатъчно. Началните удари на Атанасов и Николов се грижеха за огромни проблеми в противниковия корт, пише БГНЕС.

Българите правиха необходимото да държат Украйна на дистанция при наближаващия край на мача. Когато авансът ни стана само три точки, Константинов поиска прекъсване при 19:16. След него Атанасов направи блокаут и резултатът стана 20:16. Най-притеснително стана положението, когато Украйна намали до 21:19. Начален удар в мрежата даде спокойствие в нашия тим. Последва ас на Илия Петков и мачът вече изглеждаше напълно сигурен - 23:19. Атанасов отбеляза 24-ата точка и гарантира четири мачбола. Украйна спаси първите два и направи резултата 24:22. Ситуацията стана още по-неприятна заради ас на съперника. Трябваше ни спешно добро посрещане и атака. Не беше нужно! Украинците сбъркаха началния удар и с това мачът завърши при 25:23.

Победата ни изкачи на второ място в класирането след Словения, която по-рано разгроми Испания с 3:0 (25:19, 25:15, 25:15). Следващият ни мач е днес срещу Хърватия от 20:30 ч. 

Снимка: БГНЕС