Гришо възкръсна след 0:2 сета, спаси 3 мачбола и прескочи първия кръг на US Open след инфарктна битка

Димитров победи словака Молчан след дълъг тайбрек в петия сет и близо 5 часа игра

30.08.2023 | 06:59 Редактор: Юлиан Христов

Григор Димитров се класира за втория кръг в тазгодишното издание на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като обърна от 0:2 сета 115-ия в света Алекс Молчан от Словакия - 6-7 (9), 6-7 (5), 6-1, 7-5, 7-6 (9) за четири часа и 40 минути здрава битка. Това бе и първи обрат на нашия тенисист от два сета пасив в кариерата му.

19-ият в основната схема българин отстъпи в първите две части, без да загуби подаването си. Григор не успя да спечели нито един от двата драматични тайбрека, които изигра със словака, като в първия спаси пет сетбола, преди да капитулира, а във втория отново се бори, отразявайки три сетбола, но съдбата му не бе по-различна от откриващия дълъг гейм. Най-добрият ни тенисист при мъжете се събра в третата част, в която започна с пробив, който Молчан върна.

До края на сета обаче Гришо доминира на корта и го спечели с 6-1. В четвъртия сет Димитров стигна до решителен пробив в 11-ия гейм, след който сервира успешно за изравняване на частите.

В решителния пети сет драмата бе пълна, като и двамата имаха своите шансове да излязат краен победител. След дълъг пети гейм, който Молчан удържа, Григор бе пробит и изоставаше с 2-4, а след това и с 2-5. При 5-3 в своя полза обаче словакът допусна брейк, след като падна на корта и получи крампи. Медицинската помощ след края на деветия гейм не му помогна, като Димитров изравни геймовете, въпреки че се наложи да спасява мачбол. Стигна се до дълъг тайбрек до десет точки. Молчан водеше с 9-7 и имаше два мачбола, но Гришо взе следващите четири точки, а с това и мача за паметния първи обрат от 0:2 сета в кариерата.

Димитров завърши с 20 аса и 8 двойни грешки, като спаси 5 от 7 шанса за пробив пред съперника. 32-годишният хасковлия приключи с цели 81 уинъра и 63 непредизвикани грешки, докато Молчан се отчете с отрицателен баланс в тази графа - 43-45. В следващия кръг Григор ще играе с добре познат опонент - трикратният шампион в турнирите от Големия шлем Анди Мъри, който на старта надви Корентен Муте от Франция в три сета.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС