След целуквата по устните: ФИФА погна Луис Рубиалес

Испанките завоюваха първата си световна титла след победа на финала над Англия

24.08.2023 | 18:20 Редактор: Искра Ангелова
След целуквата по устните: ФИФА погна Луис Рубиалес

Международната футболна федерация ФИФА започна дисциплинарно производство срещу президента на Кралската испанска футболна федерация Луис Рубиалес, който целуна капитана на женския национален отбор на Испания Хенифер Ермосо на церемонията по награждаването след спечелването на световната титла, съобщиха от пресслужбата на ФИФА.

Испанките завоюваха първата си световна титла след победа на финала над Англия с 1:0. На церемонията по награждаването Рубиалес сложи медал на Ермосо и целуна футболистката по устните.

"Дисциплинарната комисия на ФИФА ще предостави допълнителна информация относно дисциплинарното производство само след като вземе окончателно решение по този въпрос", се казва в изявлението. "ФИФА потвърждава отново своя непоколебим ангажимент за зачитане на правата на всички хора и категорично осъжда всяко действие, което противоречи на това", се казва в съобщението на централата, пояснява БНР.

Целувката на Рубиалес предизвика критики от медии и активисти, а министърът на културата и спорта на Испания Микел Исета поиска официално извинение от ръководителя. Ермосо нарече инцидента проява на приятелство и призова да не се преекспонира. Рубиалес се извини и призна, че е сгрешил, като е целунал футболистката в момент на силна еуфория. Вицепремиерът на страната Йоланда Диас призова Рубиалес да подаде оставка заради сексистката проява.

Снимка: БГНЕС