"Челси" и "Ливърпул" не се победиха в дербито на първия кръг в Англия

Двата отбора завършиха 1:1 на "Стамфорд Бридж"

13.08.2023 | 20:42 Редактор: Вяра Димова

"Челси" и "Ливърпул" завършиха 1:1 в дербито от 1-ия кръг на Висшата лига, което с оглед на показаното сякаш изглеждаше като справедлива развръзка.  Първото полувреме предложи повечето интересни моменти, като тогава паднаха и двата гола, а други две попадения бяха отменени след намесата на ВАР. 

Червените имаха известно предимство до почивката, докато след нея домакините доминираха, но пък чистите ситуации намаляха. Така в крайна сметка Маурисио Почетино започна с добър резултат периода си начело на лондончани, завръщайки се във Висшата лига 1373 дни, след като си тръгна от нея. "Мърсисайдци" обаче пак не бяха сигурни в дефанзивен план. 

В навечерието на мача стана ясно, че Кепа Арисабалага отива в "Реал" (Мадрид), така че Роберт Санчес бе титуляр за "Сините". Леви Колуил направи официален дебют за родния си клуб, Карни Чуквуемека също започна, а и Николас Джаксън действаше в атака. За гостите Собослай и Мак Алистър стартираха, като тимът бе доста офанзивен с Гакпо, Салах, Жота и Диас в нападение. Дарвин Нунес остана резерва. 

Началото бе нервно за домакините, докато "Червените" действаха спокойно и уверено. Чуквуемека получи рано жълт картон за опасна игра, а гостите доминираха и в 6-ата минута Собослай намери отлично Жота, но той не успя да уцели вратата.  В 13-ата минута Салах стреля в гредата с десния крак преди и домакините да създадат опасност, но Алисон се справи. Логичното обаче се случи в 18-ата минута, когато "Ливърпул" поведе след много добре изработен гол. 

Мърсисайдци започнаха с разиграване на топката още от вратаря си, след което стигнаха до половината на съперника, Мак Алистър намери Салах, който напредна и по перфектен начин прати топката на далечната греда, където Луис Диас я засече и откри. Наистина отлично изработен гол. 

Това сякаш стресна домакините, които станаха по-активни. Те поискаха дузпа за една ситуация между Конате и Чилуел, но логично реферът не отсъди такава. След това опит на Джаксън премина встрани. 

Мачът стана двуостър, след като "Ливърпул" получи повече пространство и Тиаго Силва блокира опасен удар на Салах, който в 29-ата минута вкара след извеждащ пас зад защитата на Трент, но голът бе отменен от ВАР заради много тънка засада. Сините оцеляха и това ги накара да действат още по-активно, което им донесе и успех. Почетино прати Чилуел доста напред в зоната на Александър-Арнолд, който както се очакваше действаше в средата на терена, когато Ливърпул атакуваше. 

Така се стигна до 37-ата минута, когато лондончани изравниха. Голът не бе особено красив, но за Челси нямаше значение. След корнер топката не бе изчистена добре, Чилуел я прехвърли над Ван Дайк, Алисон не успя да се справи и Аксел Дизази ознаменува дебюта си с попадение. Почти веднага след това "Стамфорд Бридж" избухна отново, защото Чилуел се измъкна зад отбраната, заобиколи Алисон и вкара за 2:1. Този път обаче ВАР помогна на "Червените", отчитайки засада, която запази равенството 1:1. 

До почивката имаше още интересни моменти. Удар на Салах в близкия ъгъл бе спасен лесно от Санчес, докато Джаксън от 11-12 метра прати топката над вратата от чиста позиция. В крайна сметка все пак паузата дойде при равенство, пише gol.bg.

Скоро след нея Ван Дайк бе близо до впечатляващ гол, но топката премина на сантиметри от далечния ъгъл. "Ливърпул" действаше по-настъпателно и активно и след корнер на гостите ВАР прегледа ситуацията за игра с ръка на Джаксън и потенциална дузпа, но такава нямаше, тъй като ръката бе близо до тялото. 

Домакините отговориха с удар на много активния Чилуел, спасен от Алисон. Мачът обаче оставаше много здрав и напрегнат. Рийс Джеймс опита късмета си отдалеч, но неточно. Клоп пръв посегна към смените, като пусна Нунес и Къртис Джоунс вместо Жота и Гакпо. Към средата на втората част обаче, съперниците взеха да действат и малко по-предпазливо и изглеждаше, че никой не иска да го загуби. Притежанието бе изцяло в полза на "Челси". 

В 72-ата минута Джаксън бе изведен от Колуил, удържа Конате и стреля по земя, но Алисон се справи. За гостите влезе дори 17-годишният Бен Доук, а Салах не бе никак доволен от смяната си. Темпото също спадна и изглеждаше така, че съперниците чакат двубоя да свърши. 

В 88-ата минута гостите пропуснаха да вземат победата. Мак Алистър отне една топка и подаде към резервата Дарвин Нунес, чието първо докосване обаче бе крайно разочароващо и Санчес улови. В добавеното време уругваецът можеше да се реваншира, но ударът му бе отклонен на сантиметри покрай вратата и така двубоят завърши без победител. 

Снимка: БГНЕС