Клоп се разгневи на саудитските милиарди: УЕФА и ФИФА трябва да намерят решение

Влиянието на пазара в Саудитска Арабия за футбола е огромно, алармира мениджърът на "Ливърпул"

02.08.2023 | 14:40 Редактор: Тодор Петров
Клоп се разгневи на саудитските милиарди: УЕФА и ФИФА трябва да намерят решение

Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп предупреди Световната федерация по футбол (ФИФА) да обърне внимание на трансферния период в първенството на Саудитска Арабия, който продължава три седмици повече след европейския. Клоп е на мнение, че в тази ситуация европейските отбори ще продължат да губят силни футболисти, без да имат възможността да ги заместят с други.

Трансферният прозорец в английската Висша лига, както и в по-голямата част от топ първенствата на Европа, приключва на 1 септември, докато този в Саудитска Арабия – на 20 и дотогава клубовете там могат да подписват с футболисти.

В "Ливърпул" вече видяха как трима от техните ключови играчи се насочиха към арабската страна – Хендерсън, полузащитникът Фабиньо и нападателят Роберто Фирмино вече са в новите си отбори.

"Влиянието на пазара в Саудитска Арабия за футбола е огромно към момента. Но преди всичко искам да кажа, че най-лошото нещо е трансферният прозорец в Сауди Про Лийг, който е с три седмици по-дълъг. Ако съм прав, че е така, това в никакъв случай не е в помощ на европейския футбол. УЕФА и ФИФА трябва да намерят решение на този казус", настоя Клоп, цитиран от gol.bg.

Финансовата мощ на Саудитска Арабия и желанието на местните да развиват футбола изведнъж придоби неудържима мощ, особено след Световното първенство в Катар. Най-напред Кристиано Роналдо се премести в тяхната лига, а след него заминаха носителят на Златната топка Карим Бензема и френският национал Н'Голо Канте.

Садио Мане, Риад Марез, Марсело Брозович, Рубен Невеш, Малком, Сергей Милинкович-Савич са другите топ звезди от европейски клубове, които се преместиха в клубове от Саудитска Арабия.

Снимка: БГНЕС