От центъра на Велинград стартира първият L'Etape Bulgaria от Tour de France

Състезанието стартираха над 850 участника от 22 държави

30.07.2023 | 10:05 Редактор: Елеонора Танева

В центъра на Велинград стартира първото издание на L`Etape Bulgaria by Tour de France. Неговото начало беше дадено от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и от Маргарита Попиванова, изпълнителен директор на "Европейски пътища". Над 850 участника от 22 държави стартираха на първото издание на L`Etape Bulgaria by Tour de France във Велинград. Средната им възраст е 40,4 години, а 85 от тях са жени. Най-възрастният участник е на 79 г. от Русе. Генерален спонсор на състезанието е една от най-сериозните пътно-строителни компании в България – "Европейски пътища", която е изградила и поддържа всички пътища, включени в маршрута на състезанието.

На старта присъстваха множество официални лица, включително кметът на Велинград д-р Костадин Коев, както и представители на спонсорите и партньорите на надпреварата. Колоритните фенове, които следват изданията на легендарното състезание по света, също не пропуснаха да наелектризират обстановката.

"Фактът, че сте тук, означава, че вече сте победители, защото сте се преборили със себе си и ще предизвикате вас самите", каза на старта министърът на младежта и спорта.

Етапът в България е втората най-голяма надпревара на Балканите под егидата на Tour de France (другите балкански състезания са в Румъния и Гърция) и заявява смело позицията на страната ни като привлекателна дестинация за колоездене на картата на международния спорт. Състезанието се провежда по специално избрано от организатора трасе, включващо две дистанции – дълга (102 км) и къса (57 км), при максимална денивелация от 1700 метра.

Духът на Tour de France е завладял целия Велинград благодарение на специалното спортно градче, разположено в центъра, което e на разположение на състезателите и гостите на града през целия уикенд на събитието. Там любителите на колоезденето ще имат възможността да разгледат експонати от Музея на Tour de France, да се срещнат лично и да се снимат с култовия талисман на състезанието – дяволът Диди, както и да се потопят в атмосферата на едно от най-значимите спортни събития в България това лято.

Снимка: Facebook/L’Etape Bulgaria by Tour de France