Везенков: NBA е една мечта и ще дам всичко от себе си, искам да запаля децата по баскетбола

"Тренирам всеки ден, опитвам се да съм подготвен и да видим какво ще стане", каза родният баскетболист

28.07.2023 | 14:12 Редактор: Искра Ангелова

Ще дам всичко от себе си отиването ми в NBA да е само началото. Това заяви родният баскетболист Александър Везенков на първата си официална изява след преминаването в "Сакраменто Кингс".

Везенков се превърна във втория ни играч, който ще играе в NBA след президента на БФ Баскетбол Георги Глушков, който също присъства на днешната пресконференция.

Везенков говори за предизвикателството да бъде в NBA: "Да, то всичко беше от 3-4 юли - тогава беше по-емоционално, когато трябваше да премисля какво ще се случи, отидох и до Щатите за 4-5 дни. Със сигурност това е ново предизвикателство за мен, отивам в по-голяма страна - това е една мечта, която всеки един баскетболист иска да преживее. Продължавам да тренирам, да се фокусирам ментално и физически, да отида максимално подготвен, за да може това да ми помогне на терена."

"Всичко започна през декември месец, когато за първи път помощник-генералният мениджър дойде в Атина. После дойдоха генералният мениджър, треньорът, вицепрезидентът, скаути - 5-6 човека дойдоха. Чух как звездите на отбора говорят за мен. След като се запознах с тях, те се оказаха земни хора - има и суперзвезди. Цялата организация е така направена, подобно на тази в "Олимпиакос", всички работят като отбор и екип, като едно семейство. Това се виждаше и от стила на игра на "Сакраменто". Мисля, че тези неща са плюсове и помогнаха за моето решение. В интерес на истината, правата ми минаха през много отбори - с "Бруклин", с "Кливланд", там нещата бяха ясни. През тези години мисля, че бях близо да мина в един отбор, но не се случиха нещата. NBA е една мечта, но не искам да правя нещо, просто за да съм там. Искам да имам възможност да се развивам – да мога да помогна на отбора и на себе си. Това лято всичко беше ясно за моята роля и това, което искат от мен, мисля, че беше правилният момент. Със сигурност беше емоционално – като виждаш един човек 5-6 години всеки ден, трудно се разделяш с него. Всички го приеха много добре - всеки искаше да ме задържи в "Олимпиакос", дори една част от мен искаше да остане. Всеки ми пожела успех. Първоначално исках номер 14 или 41, но тъй като ги нямаше – не мога да кажа, че го взех заради феновете на "Олимпиакос" или Василис Спанулис - мисля, че ще ми пасне", каза още той за раздялата си с "Олимпиакос".

Българският баскетболист бе категоричен, че неговият опит ще му бъде полза отвъд Океана.

"Не, не ги познавах момчетата, не можах да се запозная - на Сабонис му се роди второ дете, той е прекрасен човек. От друга страна, треньорът, когато ти каже, че те иска, това не означава, че ти е гарантирано титулярно място. Който е готов да помогне, ще получи шанс в "Сакраменто". Със сигурност моят опит ще помогне - адаптацията ми извън терена, колкото по-бързо се адаптирам на новия стил на живот, толкова ще си проличи и на терена", допълни той.

Снимка: БГНЕС