Със значение "някой необикновен": Пеле влезе в речника на португалския език

Изключителен, несравним, уникален - се казва в записа

27.04.2023 | 18:23 Редактор: Вяра Димова
Със значение

"Пеле" вече е дума, която описва "някой необикновен", тъй като името на трикратния носител на Световната купа беше включено като ново прилагателно в португалското издание на речника на Михаелис.

По-рано този месец Фондация Пеле и Sportv стартираха кампанията "Пеле в речника", за да отдадат почит и да признаят наследството му в други области, освен спорта.

След като достигна повече от 100 000 подписа, името на бившия играч, който почина през декември, вече е записано в речника, в който статията гласи следното: "pe.le(R) adj m+f sm+f Това или някой, който е уникален, който или който по силата на своето качество, стойност или превъзходство не може да бъде равен на нищо или никого, точно като Pele", се казва в речниковия запис, който беше представен на събитието Summit Sports в Пакаембу.

"Псевдонимът на Едсон Арантес до Насименто (1940-2022), смятан за най-великия спортист на всички времена; изключителен, несравним, уникален. Примери: Той е Пеле на баскетбола, тя е Пеле на тениса, тя е Пеле на бразилската драматургия, той е Пеле на медицината".

Четете повече в gol.bg.

Снимка: БГНЕС