Дербито "Манчестър Сити" - "Арсенал" ще бъде решаващо в битката за върха в Англия

20.04.2023 | 14:26 Редактор: Елеонора Танева
Дербито

Навремето Гари Линекер беше казал, че футболът е просто игра, в която на терена излизат 22-ма души, а в края печелят германците. Ако се опитаме да променим тази крилата фраза спрямо актуалната действителност - по-конкретно тази в родната на Линекер Англия, то можем да кажем, че Висшата лига е първенство, в което играят 20 отбора, някои от тях се представят блестящо, но в края на сезона титлата е за Манчестър Сити. Такава е реалността - в 4 от предишните 5 сезона на върха триумфираха “гражданите”. И сега отново тимът на Пеп Гуардиола е фаворит за шампионските почести, което се потвърждава и от коефициентите на 8888 онлайн за краен победител в първенството на Англия.

Но все пак нищо не е решено. Все пак по-малко от 10 кръга преди края на сезона лидер все още е Арсенал, а освен това предстои пряк сблъсък между двата претендента за титлата. Дербито от 33-ия кръг на Висшата лига има огромна стойност, като изходът от него може да се отрази осезаемо и върху битката за първото място, макар че няма да е единственият фактор.

“Артилеристите” започнаха да се задъхват в шампионския маратон

Манчестър Сити отново се превърна в основен фаворит за титлата, след като тимът от Северен Лондон направи поредица от грешни стъпки. И по-конкретно става даму за двете последователни равенства на Арсенал срещу Ливърпул и Уест Хем. А тези срещи се развиха а ли не “под индиго” - отборът на Микел Артета повеждаше с 2:0 и позволяваше на противника да стигне до изравняване. Така “артилеристите” вече показват признаци, че се задъхват в шампионския маратон - нещо, което мнозина очакваха. В интерес на истината, Арсенал все пак опроверга доста прогнози, тъй като доста специалисти предвиждаха, че столичният тим ще отстъпи лидерската си позиция още през януари. Футболистите на Артета се оказаха по-устойчиви от това, но и те не са машини, а и спадът във формата им съвпада с най-силния период на Манчестър Сити.

“Гражданите” демонстрират чудовищна форма и е трудно да си представи човек, че могат да загубят инерция точно в заключителната фаза на кампанията. Играчите на Пеп Гуардиола записаха 10 поредни победи във всички турнири, като особено силно впечатление направи лекотата, с която надиграха Байерн Мюнхен с 3:0 в първия четвъртфинал в Шампионската лига. Но може би точно по-успешното представяне на Ман Сити на европейската сцена може да има своята цена в английското първенство. Преди това обаче идва дербито, а в него се играе за 6 точки, както гласи друга крилата фраза, по-модерна от тази на Линекер.

Ман Сити е големият фаворит в директния двубой

Много фактори накланят везните в полза на шампионите преди дербито с Арсенал. Потребителите с регистрация в 8888 онлайн ще установят, че Ман Сити е големият фаворит, като за това има ред причини. За актуалната форма вече става дума, а към нея трябва да добавим и статистиката от преките мачове. В тях “гражданите” имат огромно предимство в последно време, като записаха 7 поредни победи над тима от Северен Лондон в последно време. Да не забравяме, че тимът на Гуардиола спечели с 3:1 визитата в Северен Лондон. Тук натежава най-вече психологическият фактор, а и в Манчестър Сити изградиха манталитет на победители, който се позагуби в редиците на Арсенал в изминалото десетилетие. Но може би сега е дошъл моментът за “артилеристите” отново да се къпят в слава... За да стане това, те най-малкото не трябва да губят дербито, а при победа вече ще обърнат предвижданията. В противен случай очакванията ще се потвърдят.