Кръстаич след резила в Унгария: Това е най-доброто, с което разполага България

"Ако ще се играе по същия начин, няма смисъл да идвам", каза селекционерът на националите ни

28.03.2023 | 07:57 Редактор: Искра Ангелова
Кръстаич след резила в Унгария:  Това е най-доброто, с което разполага България

Селекционерът на българския национален отбор по футбол Младен Кръстаич обясни причините за втората загуба в европейските квалификации. България отстъпи с 0:3 на Унгария пред над 60 хиляди зрители в Будапеща, само три дни след 0:1 от Черна гора в Разград. 

"Нямаме този лукс да имаме играчи в големи клубове и големи първенства, имаме една нова генерация. И преди мача имахме проблеми с контузии - Петко Христов и Християн Петров в последния момент излезе. Рокадите бяха принудителни и необходими", започна Кръстаич.

"Някои причини, които не можем да ги контролираме в отбора ни, също оказаха влияние - футболистите нямат висок ритъм. След Черна гора отборът физически и емоционално беше изчерпан. Повечето играчи не са свикнали с този висок ритъм", допълни той, цитиран от gol.bg.

След това очерта и чисто футболните проблеми: "Причините за загубата? Трябват динамични играчи, които да отговорят на високо-скоростния футбол. Играчите си имат качества, но не могат да се справят срещу противници от много висока класа. Имаме доста млади и талантливи, но неопитни футболисти. Някои играят в клубовете си, други не играят. Това са играчите, с които разполагаме. Те имат своето бъдеще".

"Европейската общественост знае какво представлява Унгария и какво имат техните играчи, някои от които играят в големи клубове. Знаем за какъв отбор става дума. Това не е Унгария отпреди 10 или 15 години. Сега е качествен отбор, който може да се противопостави Италия и Англия. Сърбия и Унгария са фаворитите в групата ни - това е суровата реалност. Унгария трябва да бъде модел за нас как да се развиваме и за цялостната организация", категоричен бе Кръстаич.

Попитан за силните страни на унгарския отбор, сръбският треньор на България отговори: "Не е само Собослай, а и другите също са добро ниво. Но той играе в голям клуб и в топ 5. Домо Собослай е най-висока европейска класа. Много доминантен - физически и технически. Дойдох да променя нещо - и реших да вложа млада енергия. Ако ще се играе по същия начин, няма смисъл да идвам. Но трябват години, за да се изгради отбор, който да се противопостави на Унгария и Сърбия".

"Реално това е най-доброто, с което разполага България в момента. Ако сега, днес почват квалификациите, ще работя по същия начин", подчерта той.

"Не само в България треньорът е виновен. И в Сърбия е така. Нашите опитни играчи имат и качество, и бързина. Не знам дали е достатъчно. Но днес и утре, ние по-добри нямаме. Да превъртим 50 или 70 играчи, все едно нищо не правим. Искам да работим с тези хора и да изградим един добър отбор", завърши треньорът.

Снимка: БГНЕС