Бербатов: Прекратените в съда дела не легитимират Михайлов начело на БФС

Изумени сме от лекотата, с която се вземат решения на по-ниските инстанции и не се съобразяват с практиката на ВКС, пише в позицията

17.03.2023 | 11:36 Редактор: Елеонора Танева
Бербатов: Прекратените в съда дела не легитимират Михайлов начело на БФС

Изумени сме от лекотата, с която се вземат решения на по-ниските инстанции в съдебната система в България, а именно - не се съобразяват с практиката на Върховния касационен съд. Ето една от причините да имаме бавно правораздаване в България и едва ли не почти всички дела да достигат до последната инстанция. На практика СГС не разгледа делото за опорочения и манипулиран конгрес на БФС от 12 октомври 2021 г. по същество, а се опитва да прекрати делото на формални основания, които не почиват на закона, Устава на БФС и практиката на Върховния касационен съд. Така Димитър Бербатов реагира на решението на Софийски градски съд от вчера, с което едно от делата срещу конгреса на 12 октомври 2021 година не бе разгледано по същество и на практика беше прекратено.

"Опитва се да прекрати делото, защото завелите го клубове "нямали правен интерес", тъй като към настоящия момент не са членове на сдружението. Да напомним, че те са редовни членове към датата на завеждане на делото, а впоследствие са изключени от БФС.

Като пример за абсурдността на последното взето решение публикуваме съвсем скорошно определение на Върховния касационен съд (от септември 2022 г.) по абсолютно идентичен казус, свързан с друга спортна федерация", написаха от екипа на Бербатов в официалната Facebook страница "Р-Еволюцията е тук":

"С оглед тълкуването и приложението на чл. 25, ал. 2. 4 от ЗЮЛНЦ в трайната практиката на ВКС, когато с последващо решение на орган на сдружението с нестопанска цел, бъдат изключени ищците като членове на сдружението, този факт не влияе на процесуалната им легитимация, въпреки че е факт, настъпил в хода на процеса. Членовете на сдружението защитават правата си, които са валидно възникнали към момента на вземането на процесното решение, отпадането на членството им в последващ момент, не може да прекрати тези права, които защитават. От членството им към момента на взимане на решенията на Общото събрание произтича и активната им легитимация, която се поддържа именно от възникналите субективни права. В този смисъл доводите на касатора са неоснователни".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)