Остана ли погрешно разбран Гонзо за чужденците и как се стигна до расисткия скандал?

Думите му предизвикаха остри реакции в социалните мрежи

25.01.2023 | 19:00 Редактор: Тодор Петров

Вълна от недоволство предизвика изказване на техническия директор на БФС Георги Иванов – Гонзо. Той заяви, че футболисти с различен от бял цвят на кожата няма да играят в националния отбор на България, докато той е директор.

Бившият нападател на "Левски" не иска в българския национален отбор да има играчи, които са с друг цвят на кожата. Изказването си той направи след среща с представители на детско-юношеските отбори от областите Монтана, Враца и Видин. 

"Докато аз съм директор на националните отбори, чужд играч, с чужд паспорт, с друг цвят на кожата няма да играе. Достойнство за всички българи е да играят за националния отбор. Ако не могат, това бие върху нас. Не искам футболисти от други държави да заместват българските", каза Гонзо.

Думите му бяха изтълкувани като расизъм и предизвикаха остри реакции в социалните мрежи. В част от коментарите се призова за незабавна оставка. Според спортния журналист Едуард Папазян, в изказването му не става дума за расова дискриминация, тъй като самият Гонзо е играл заедно с футболисти с различен цвят на кожата.

"Изказал се е непремерено и със сигурност не е имал това предвид. Сигурен съм, че той ще се извини. Той е имал предвид, че в българския национален отбор не трябва да има национализирани чужденци, каквито е имало доста. Първият беше през 1998 година - Златомир Загорчич.

Само ден след изказването си, техническият директор на БФС заяви, че думите му са извадени от контекста. 

Цветнокожи играчи вече са били част от историята на националния отбор. В момента в младежката ни гарнитура играе нападателят на Силвестър Джаспър.

Вижте повече в репортажа.