Американски удар погуби десетки бойци на "Ал Шабаб" в Сомалия

Атаката е извършена по молба на федералното правителство в държавата

21.01.2023 | 22:10 Редактор: Тодор Петров
Американски удар погуби десетки бойци на

Африканското командване на САЩ нанесе удар за колективна самоотбрана на 20 януари 2023 г., съобщи командването в прессъобщение. Ударът е извършен по молба на федералното правителство на Сомалия и в подкрепа на действията на сомалийската национална армия срещу "Ал Шабаб".

Ударът беше нанесен на около 260 км североизточно от Могадишу в близост до Галкад, Сомалия, където силите на Сомалийската национална армия участваха в тежки боеве след сложна, продължителна и интензивна атака на повече от 100 бойци на "Ал Шабаб".

Комбинираните действия на сомалийските сили на терен и ударът са довели до три унищожени превозни средства и приблизително 30 убити терористи от "Ал Шабаб". Като се има предвид отдалеченото място на бойните действия, командването оценява, че няма ранени или убити цивилни граждани, се казва в позицията, цитирана от БГНЕС.

САЩ са една от няколкото държави, които оказват подкрепа на федералното правителство на Сомалия в продължаващата му кампания за разбиване на терористичните групировки.

Снимка: БГНЕС