Много лоши новини за "Ювентус" и "Наполи", погна ги футболната прокуратура

Открито е ново дисциплинарно производство

23.12.2022 | 14:51 Редактор: Тодор Петров
Много лоши новини за

Футболната прокуратура в Италия обжалва решение, което частично оневинява "Ювентус", други клубове и техните ръководители след непълно разследване на капиталовите им печалби, съобщи Италианската федерация (FIGC), цитирана от БТА. Обжалването от федерацията не е в цялостното решение, но е върху част от него, се уточнява в съобщението.

Надзорната комисия на клубовете от Серия А изготви и публикува доклад през 2021 година, касаещ трансферите на футболисти, който беше представен на федералния прокурор на футбола миналата година и след това започна разследване.

Но през април Апелативната комисия на федерацията освободи от отговорност и оневини всичките 11 клуба, замесени в доклада – в това число "Ювентус" и "Наполи", както и 59 лица, сред които президентът на "Юве" Андреа Аниели и този на "Наполи" Аурелио де Лаурентис.

Прокурорът на федерацията след като разгледа документите и предварителните работи от разследването с кодово название Призма, подаде жалба за частична отмяна на Апелативната комисия на федерацията, се казва в изявлението на италианската централа.

"Ювентус" – най-успешният италиански клуб, е подложен на проверка от гражданската прокуратура на страната и от контролиращите пазара с акции заради предполагаемо фалшиво счетоводство. Прокуратурата иска вече бившият президент на клуба Андреа Аниели и още 11 човека от висшето ръководство – директори и членове на Борда, да бъдат изправени пред съда.

FIGC също така заяви, че е открил ново дисциплинарно производство, засягащо "Ювентус" и други неназовани клубове в рамките на разследването на капиталовите печалби през футболния сезон 2021-22. 

Снимка: БГНЕС