"Лалетата" увехнаха в катарската пустиня, Аржентина отива на полуфинал

Меси и компания спечелиха с дузпи срещу Нидерландия

09.12.2022 | 23:56 Редактор: Искра Ангелова

Аржентина се класира за полуфиналите на Световното първенство в Катар след невиждана драма и победа с дузпи над Нидерландия - 2:2 в редовното време и 4:3 при ударите от бялата точка. Лионел Меси и компания бяха по-добрият отбор в Лусаил и водеха с 2:0 до 83-та минута, но въпреки това двубоят бе пратен в продължения.

Меси изигра поредния си много силен мач в турнира, след като асистира за гола на Науел Молина (35) и сам реализира четвъртото си попадение в Катар след точно изпълнена дузпа в 73-та минута. Луис ван Гаал обаче не бе казал думата си. Опитният треньор на Нидерландия пусна в игра 197-сантиметровият Ваут Вегхорст, който изравни в 83-та минута, а в 11-та минута на 10-минутното продължение реализира за 2:2 след страхотна комбинация от свободен удар.

В продълженията Аржентина отново натисна, като особено в заключителните минути “лалетата” като по чудо оцеляха. Енцо Фернандес пък удари греда. Така се стигна до изпълнението на дузпи. При тях на фокус излезе Емилиано Мартинес. Вратарят на Аржентина хвана първите два удара - на Върджил ван Дайк и на Стивън Бергюс. 

Енцо Фернандес изпусна "мачбол" при 3:2 за "гаучосите", но в крайна сметка Лаутаро Мартинес вкара решаващата дузпа и прати Аржентина на полуфинал. Така на 13 декември Меси и компания ще се изправят срещу Хърватия в голямата битка за финала на Световното първенство.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС