Радост за феновете: Собствениците на "Манчестър Юнайтед" ще продадат клуба

Акциите на клуба, листвани в САЩ, се изстреляха с 12% в предборсовата търговия в сряда

23.11.2022 | 12:52 Редактор: Вяра Димова
Радост за феновете: Собствениците на

Собствениците на футболния клуб "Манчестър Юнайтед" проучват стратегически варианти, които биха могли да доведат до пълна продажба на един от най-големите футболни клубове в света.

Семейство Глейзър работи с финансови консултанти по този процес, който може да доведе и до частична продажба на клуба или до инвестиции, включващи реконструкция на стадиона и инфраструктурата, потвърдиха от отбора в изявление във вторник, цитирано от Bloomberg.

"Тъй като се стремим да продължим да надграждаме успешната история на клуба, Бордът на директорите разреши извършването на задълбочена оценка на стратегическите алтернативи. Ще оценим всички възможности, за да гарантираме, че ще служим най-добре на нашите фенове", се казва в изявлението на Аврам Глейзър и Джоел Глейзър, изпълнителни съпредседатели и директори на клуба 

The Raine Group консултира "Манчестър Юнайтед" по този процес, а Rothschild & Co действа като финансов съветник на семейство Глейзър. 

През август Bloomberg News съобщи, че Глейзър ще обмислят продажбата на дял в "Манчестър Юнайтед" и че евентуална сделка може да оцени клуба на около 5 млрд. паунда (6 млрд. долара).

Потенциалните инвеститори в "Манчестър Юнайтед" биха купили клуб, който току-що се раздели с един от най-известните си играчи. Публичната разправия между ръководството на отбора и легендата на "Олд Трафорд" Кристиано Роналдо приключи във вторник, когато клубът обяви, че е постигнал взаимно съгласие Роналдо да напусне организацията. 

Покойният Малкълм Глейзър купи "Манчестър Юнайтед" през 2005 г. с ливъридж, който го натовари с огромни дългове, и оттогава семейството се сблъсква с недоверието на твърдите привърженици. Макар че в първите години на собствеността им то беше смекчено, тъй като отборът продължи да печели трофеи под ръководството на легендарния мениджър сър Алекс Фъргюсън, след оттеглянето на легендарния треньор през 2013 г. недоволството постоянно растеше.

Оттогава насам в клуба се смениха мениджъри и играчи с големи парични трансфери, като клубът има само няколко трофея.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: bloomberg.com