Пищно шоу за откриването на Мондиал 2022 в Катар

Пред стадиона като селфи кът е поставена огромна световна титла

20.11.2022 | 17:33 Редактор: Ваня Кузманова

Битката за световната титла по футбол в Катар официално започна на националния празник на страната. На церемония на стадион "Ал Байт" фенове от цял свят станаха свидетели на музикално шоу, което продължи с речи на президента на ФИФА Джани Инфантино и лидера на Катар емир Тамим бин Хамад Ал Тани. Джунг Кук, член на групата BTS, боливудската звезда Нора Фатехи и американската певица Lil Baby изпяха официалния химн на Световното първенство по футбол The World Is Yours To Take. Пред стадиона като селфи кът е поставена огромна световна титла.

Церемонията започна с думи към света на Морган Фрийман, който цитира Корана и говореше с Даним, катарско момче с увреждане. Двамата обявиха света като единно цяло и го поканиха да се наслади на събитието. "Въпреки различията ни, говорейки различни езици, ние трябва да ценим емоциите, които ни свързват", каза Фрийман.

Последва традиционна катарска песен и традиционния арабски танц със саби, след което бяха разкрити знамената на всички участници в първенството, последва и ретроспекция на химните на първенствата от 2008 г. насам.

Последва видео, разказващо историята на футбола в Катар и развитието на спорта от пустинята до изграждането на луксозните стадиони за световното първенство. 

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС