Асоциацията на съдиите скочи на БФС: Изхвърлянето на реферите е нелегитимно

Според нея това е срамен за българския футбол акт

04.11.2022 | 13:25 Редактор: Ирена Бакърджиева
Асоциацията на съдиите скочи на БФС: Изхвърлянето на реферите е нелегитимно

"Ако по този начин БФС се опитва да тушира свои проблеми с клубове от футболния ни елит, футболните съдии не бива и не могат да се използват за изкупителна жертва в поредния, срамен за футбола ни акт", обявиха от Асоциацията на футболните съдии в България относно вчерашното решение на БФС да извади от футбола петима елитни рефери до края на месец март следващата година.

След като по-рано днес от "Ботев" (Пловдив) разкритикуваха действията на БФС, след това и от Асоциацията на съдиите излязоха с много остра позиция срещу футболната централа, в която директно обвиняват Футболния съюз в лъжа и в нарушение на правилника на Съдийската комисия и Конвенцията на УЕФА.

"По повод съобщението от 03.11.2022 г. на сайта на БФС, че Съдийската комисия при БФС е решила да спре съдийските права на петима футболни съдии от ранглистата на Първа професионална лига, Асоциацията на съдиите по футбол в България заявява пред футболната и футболно-съдийската общности, че такова решение не е взето на заседание на Съдийската комисия, въпреки желанието на авторите на съобщението да му предадат такъв вид. Остава изводът, че решението е взето еднолично или от Председателя на Съдийската комисия Виктор Кашай, или от президента на БФС Борислав Михайлов, като в първия случай това противоречи на Правилника за организацията и дейността на СК при БФС, а във втория на Конвенцията на УЕФА за футболното съдийство, защото представлява грубо вмешателство в работата на една независима институция, каквато трябва да бъде Съдийската комисия. Ако по този начин БФС се опитва да тушира свои проблеми с клубове от футболния ни елит, футболните съдии не бива и не могат да се използват за изкупителна жертва в поредния, срамен за футбола ни акт", се казва в позицията на Асоциацията.

От вчера от Съдийската комисия към БФС обявиха, че "по лично нареждане на президента Борислав Михайлов" са спрени правата на Ивайло Стоянов, Георги Димитров, Владимир Вълков, Иво Андреев и Димо Димов до 31.03.2023.