Бербатов отново захапа БФС: 15 треньори за 17 години - проблемът не се крие в тях

"Държавата не присъства по никакъв начин в подпомагането на футбола в България", заяви той

23.09.2022 | 20:07 Редактор: Искра Ангелова
Бербатов отново захапа БФС: 15 треньори за 17 години - проблемът не се крие в тях

Димитър Бербатов и екипът му използваха социалните мрежи, за да посочат, че проблемите на националния отбор ще продължат, въпреки треньорската смяна и посочиха към какво трябва да се обърне БФС, за да реши това.

"За 17 години БФС смени 15 треньори на националния отбор!

Сега имаме нов треньор, чужденец, на когото се надяваме да възроди националния отбор!

Дали смяната на един треньор с друг ще реши проблемите на националния ни отбор?

Отговорът според нас е категорично "не"!

Всъщност истината е, че при докарването до това състояние няма никакво значение дали треньорът е българин или чужденец - единствената разлика между това националния отбор да бъде воден от българин или чужденец е, че на чуждестранния треньор заплатата ще бъде в пъти по-висока, но реално нищо няма да бъде променено във футболен аспект.

Причината обаче не е в това, че няма специалисти, напротив. Има доказали се като успешни треньори, както мнозина български, така и чуждестранни специалисти.

Проблемът на националния отбор не се крие в треньорите и смяната на един треньор с друг няма да го реши, независимо дали треньорът е българин или чужденец!

Отговорът на въпроса "Как ще решим проблемите на националния отбор" не е еднозначен, той е многопластов….

1. ДЮШ - всъщност всичко трябва да започне от там!

Търсенето на решения за проблемите в ДЮШ не присъства като цел в идеите на управление на БФС, а именно там, при децата, започва всичко!

Децата са тези, върху които трябва да се фокусираме, като всички ние трябва да сме наясно, че българският футбол е изпаднал в колапс и ще са необходими години, за да започнем да достигаме водещите нации. Но трябва да започнем от децата - програми, стратегии, бази, държавно финансиране, обучения и квалификации на треньорите, иновации, модернизация….

2. Аматоьрският футбол - от години БФС нехае за аматьорите. Моментите, в които футболният съюз търси контакт с аматьостките клубове, са моментите преди Конгрес.

⁃ Липсва търсене на обратна връзка от БФС за проблемите на аматьорите.

⁃ Липсват програми за подпомагане и развитие на аматьорския футбол.

⁃ Липсва финансово подпомагане.

Има стотици примери във водещите във футболно естество държави, в които аматьор стига до националния отбор на дадена страна. Джейми Варди е прекрасен пример за това. Преди години в България също имахме пример пред очите си - Бисер Иванов, човек, тръгнал от аматьорски клуб, и стигнал до "Левски" и националния отбор.

Футболът е система, верига, свързваща деца-аматьори-професионалисти, затова е важно да развиваме аматьорския футбол и да го подпомагаме.

3. Държавата - държавата не присъства по никакъв начин в подпомагането на футбола в България, всъщност през последните 15 години никой не е потърсил държавата за помощ. За 15 години никой управленец в БФС не изготви програма, стратегия, концепция за развитие на футбола и НЕ направи най-малкото усилие, за да покаже проблемите на футбола и да поиска средства от държавата!

Няма страна в световен мащаб, чийто футбол да се развива, и държавата да няма пряко участие и да не помага!

4. Промяна в структурата на управление на БФС - футболният съюз е управленския орган, ръководещ футбола в България. След като за 17 години БФС не успя нито веднъж да класира националния отбор за голямо състезание, е редно футболната ни централа да обърне внимание на управленската си структура!

В редовете по-горе описахме част от най-важните промени, които трябва спешно да бъдат наложени, но, за да тръгнем в правилната посока и един ден националният отбор пак да бъде фактор, със сигурност ще трябва да променим още много неща…

Младен Кръстаич е поредният треньор към когото ще възлагаме надежди, че ще преобрази националния отбор, за съжаление, истината е, че смяната на един треньор с друг не е решение, а само прах в очите на милеещите за българския футбол…

Пожелаваме успех на българските момчета в предстоящите мачове на националния отбор", написаха от екипа на Димитър Бербатов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК