Цанко Цанков не успя да плува за рекорд в Гибралтарския проход заради лошото време

Той се изправя срещу професионалисти от САЩ, Франция и Италия

06.09.2022 | 14:10 Редактор: Петя Кръстева

Навръх Съединението на България Цанко Цанков бе готов да атакува плувния маратон в Гибралтар, но заради лошото време той беше отложен. Преди два дни поради същата причина, бургазлията отложи опита си.

Ако успее, той ще стане първият българин, който плува в организирано състезание между Европа и Африка през Гибралтарския проток.

Близо 20 километра е разстоянието в Атлантическия океан, което българският плувец трябва да преплува. Началото е в Гибралтар, а крайната точка е Мароко. Цанко вече направи няколко тренировки във водите на океана. 

"Изплувах 4500 метра в Атлантическия океан", споделя той.

Тежката надпревара е във вода с доста ниска температура - около 18 градуса. Конкуренция ще му бъдат водещи състезатели от САЩ, Франция и Италия. В 127-годишната история на преплуванията между Европа и Африка няма регистрирано българско участие. 

Цанко Цанков е световен рекордьор на 12-часово плуване в 50-метров басейн, майстор на спорта и почетен гражданин на Бургас. Преплуването на Гибралтарския проток е поредното му предизвикателство, а цялото състезание се администрира от Световната федерация по плуване в открити води. 

"Надявам се да успеем на 6 септември, национален празник в България, да направим това историческо плуване", коментира плувецът.

В края на ноември и началото на декември е другият подходящ прозорец за преплуване на Гибралтар и Цанко вече е дал заявка, че иска отново да премине дистанцията, но вече самостоятелно. Тогава разчита да постави и рекорд.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК