Удар по Йомов и ЦСКА: До 4 години извън терена грозят национала на България

В организма на 25-годишния футболист бяха открити забранени вещества

29.08.2022 | 08:58 Редактор: Искра Ангелова
Удар по Йомов и ЦСКА: До 4 години извън терена грозят национала на България

Фатален удар може да понесе кариерата на крилото на ЦСКА и български национал Георги Йомов, след като в събота сутринта от "Армията" разкриха, че в организма на 25-годишния футболист са открити забранени вещества. В зависимост от техния произход и начина, по който са попаднали в тялото му, юношата на "Левски" е застрашен от санкция до 4 години.

"На 25.08., няколко часа преди мача с "Базел", ЦСКА получи писмо от Антидопинговата комисия на УЕФА за открито забранено вещество в организма на Георги Йомов. Пробата от урина беше взета на 28.07. след домакинската среща с "Гьорче Петров". Поради изискванията за конфиденциалност от УЕФА не можем да разкрием коя е въпросната субстанция.

Предстои пълно разследване до изясняване на случая. Междувременно Георги има срок до 01.09. да даде своето становище пред международните антидопингови органи, футболистът е с временно спрени права за срок от 90 дни.

Категорично заявяваме, че ЦСКА спазва всички изисквания на Световната антидопингова агенция. Всички витамини и хранителни добавки, които се дават на футболистите в отбора, са на сертифицирани световни марки и одобрени от медицински лица. В отбора приемането на вещества извън клубната програма е строго забранено", съобщиха от ЦСКА в събота.

"Санкцията Йомов може да варира от 1 месец, през 2 години и дори 4 години. Всичко зависи от произхода на субстанцията и как тя е попаднала в организма. Много е важно той да може да докаже как е приел това вещество. Това е основният фактор в допинг делата. Защото например има случаи, когато добавка или храна, която консумирал, е била замърсена. Задължително трябва да се изследват всички добавки, които ЦСКА използва. Освен това забранено вещество може да попадне в организма ти дори когато ядеш месо. Знаем, че животните се инжектират с всякакви субстанции, за да растат по-бързо. Също така, ако играчът е бил болен, може да е пил лекарства, в които не е знаел, че се съдържат забранени от антидопинговата агенция елементи. Затова е много важно да се определи начинът, по който веществото е било прието от Йомов. Смятам, че срокът до 1 септември, който той има да предаде своето становище, е твърде кратък и трябва да бъде поискана отсрочка", каза адвокатът по спортно право Георги Градев за "Тема Спорт".

"Ако се докаже, че Йомов е бил напълно прилежен и забранената субстанция е попаднала в организма му не по негова вина, може и напълно да се размине с наказание. В противен случай вече се гледа произходът на субстанцията. Ако тя е неспецифична или пък специфична и приемана умишлено, го грози санкция между 2 и 4 години. При специфична субстанция наказанието е до 2 години. Има и трети вид вещества - канабиноиди. Към тях спадат марихуана, амфетамин, кокаин и наказанието е най-леко. Максималната санкция е 3 месеца, като, ако състезателят се съгласи да премине курс против зависимост, то спада на един месец. Правилото за тях бе променено миналата година, тъй като няма доказателства, че тези вещества помагат за постигането на по-добри спортни резултати", допълни Градев.

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК