Зрелищна гонка на ветроходци в Бургас, най-малките мечтаят да станат прочути състезатели

Участниците бяха от Украйна, Турция и България

21.08.2022 | 14:43 Редактор: Искра Ангелова

Местата за ветроходните регати в Бургас се увеличават с още една локация - Сарафово. Преди дни в акваторията на рибарското пристанище се състоя първата международна ветроходна регата "Сарафово Къп".

След участие в гонките в първата международна ветроходна регата "Сарафово Къп", малките ветроходци отново са в морето и изпълняват указанията на своя треньор Мартин Благоев. Алекс казва, че участието в регатата и било изморително, но не се е отказал и е прел предизвикателството.

"Трябва да познава откъде идва вятърът и да знае правилата на ветроходството", допълни той.

"И трите дни имахме идеални условия за провеждане на гонките. Имахме участници от три държави - Украйна, Турция и България. От Турция дойдоха два клуба - "Галатасарай" и "Тикерда". Децата се представиха много добре, като в най-масовия клас, детски клас "Оптимист", имахме 83 участника. Това беше наистина празник на ветрилата", категоричен е Мартин Благоев от ветроходен клуб "Христов".

В другия клас - "Илка-4", в гонките са участвали 21 лодки. Във ветроходен клуб "Христов" тренират 15 деца, които мечтаят за медали.

"Харесва ми да карам лодки, много съм бърз и искам много добър състезател да стана", сподели Борис.

"Групата на напредналите ни деца е 7, които могат да участват и в състезания вече, а има и две деца, които са твърди участници в отбора, това са Симеон Христов и Матей Съръстов, които са в момента лагер за подготовка на републиканско първенство, което ще се проведе във Варна", поясни Благоев.

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК