Триумф за "Реал" (Мадрид) в Шампионската лига! "Кралете" грабнаха 14-а титла

Мадирдчани отново спечелиха Шампионска лига, Тибо Куртоа герой за мадридчани

29.05.2022 | 00:33 Редактор: Искра Ангелова

"Реал" (Мадрид) спечели 14-ия си трофей от най-силния европейски клубен турнир. На финала на "Стад дьо Франс" "Кралете на Европа" бяха надиграни от "Ливърпул", но изчакаха своя момент и спечелиха с 1:0 с гол на Винисиус Жуниор в 59-ата минута.

Но героят на вечерта се казва Тибо Куртоа, която с фантастични намеси тотално отчая Мохамед Салах и компания. Белгийският вратар направи поне пет брилянтни намеси и обра овациите във френската столица.

Така "Ливърпул" не успя да вземе реванш от "Реал" за загубения финал през 2018 г. в Киев, докато "белите" доказаха, че могат да печелят Шампионска лига и без Кристиано Роналдо, който си тръгна именно след мача в Украйна преди 4 г.

Освен това "червените" остават с 6 трофея от турнира и пропуснаха да се изравнят на 2-ро място във вечната класация с "Милан". "Реал" пък взе трети пореден английски "скалп", след като преди това елиминира драматично "Челси" и "Манчестър Сити".

Карло Анчелоти заложи на всичко най-добро, с което разполага. Федерико Валверде беше предпочетен пред Родриго, който се превърна в големия герой в драматичните реванши с Челси и Манчестър Сити. Дейвид Алаба, който имаше проблеми, започна титуляр. В халфовата линия действа знаменитото трио Каземиро, Лука Модрич и Тони Кроос. На върха на атаката беше големият фаворит за "Златната топка" Карим Бензема.

Фабиньо и Тиаго Алкантара стартираха от 1-ата минута за "Ливърпул", въпреки че имаха проблеми. Луис Диас бе предпочетен пред Диого Жота в триото атака, където титуляри бяха още големите звезди Садио Мане и Мохамед Салах. Ибрахима Конате стартира до Вирджил ван Дайк в центъра на отбраната.  

Относно статистиката, това беше трети финал между двата колоса. Първият датира от 1981 г. и мърсисайдци печелят с 1:0. През 2018 г. "Реал" взе "Ушатата" след 3:1 в Киев в последния мач за отбора на голмайстор №1 на турнира Кристиано Роналдо. Иначе двата отбора имат едва 8 мача помежду си в турнира, въпреки че са сред най-успешните.

Преди днешния финал, "Кралете" имаха 4 победи, 3 загуби и 1 равенство. За последно "Ливърпул" и "Реал" (Мадрид) се срещнаха миналия сезон на 1/4-финалите. Мадридчани продължиха напред след 3:1 у дома и 0:0 на "Анфийлд", информира gol.bg.

През първото полувреме в Париж "Ливърпул" стоеше по-добре на терена, създаде повечето опасности и уцели греда чрез Садио Мане. В края му обаче гол на Карим Бензема беше отменен след дълга проверка от ВАР. Причината беше засада на френския стрелец.

Финалът започна на високо темпо, но без опасности пред двете врати. Четвърт час след първия съдийски сигнал мърсисайдци взеха превес и на сцената излезе Тибо Куртоа. Мохамед Салах беше намерен в наказателното поле и нанесе удар по трева, но вратарят внимаваше и спаси. После Тиаго Алкантара пробва късмета си, но право в ръцете на белгийския страж.

В 21-ата минута "Реал" оцеля. Мане стреля, Куртоа изби, след което и гредата му помогна. Вратарят имаше късмет, че топката не се отби в гърба му и да влезе във вратата. В 34-ата минута Трент Александър-Арнолд центрира хубаво в наказателното поле, Салах засече с глава, но в ръцете на Куртоа. До този момент испанците още нямаха точен удар към Алисон Бекер, но малко след това настъпи драмата пред вратата на "Ливърпул". 

Дейвид Алаба изведе Бензема с дълъг пас, но Алисон го блокира. Вратарят не успя да хване топката, получи се хаос в наказателното поле, след като Алисон и Ибрахима Конате не се разбраха кой да изчисти. Бензема се възползва и вкарва топката във вратата, но страничният съдия вдигна флага.

ВАР проверява ситуацията дълго време и в крайна сметка беше преценено, че звездата на "Реал" е бил в засада и почивката дойде при резултат 0:0. "Ливърпул" започна по-добре и второто полувреме, но Реал изчака момента си и поведе в 59-ата минута. Тогава Федерико Валверде сервира на Винисиус Жуниор на далечната греда и младият бразилец чукна топката в опразнената мрежа за 1:0 за "белите"!

"Мърсисайдци" веднага се хвърлиха в атаки и Куртоа с блестящо спасяване отказа Салах. В 69-ата минута египетската звезда отново пропусна да изравни. Той засече високото подаване на далечната греда и стреля в долния десен ъгъл, но Куртоа направи ново фантастично спасяване. В 76-ата минута "Реал" пропусна да сложи точка на спора. При центриране от фаул, Каземиро беше оставен непокрит, но вместо да стреля, опита да подаде, но го направи много неточно и "Ливърпул" оцеля.

После Юрген Клоп пусна в игра и Роберто Фирмино и "червените" заиграха с цялата си нападателна мощ. 10 минути преди края англичаните отново не вкараха като по чудо. Диого Жота получи подаване в наказателното поле и стреля без забавяне. Топката летеше със страшна скорост към долния десен ъгъл, но Куртоа отново демонстрира изключителните си умения.

Но това далеч не беше всичко от белгийския страж. Малко по-късно Салах овладя топката и нанесе страховит удар към левия ъгъл, но Куртоа направи поредно блестящо спасяване! До края не падна нов гол и "Реал" спечели големия финал с 1:0. 

Гледайте повече във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК