Националките ни по волейбол се завръщат в Лигата на нациите, заменят Русия

Съставите на "Сборная" получиха пълна забрана за международни участия заради войната в Украйна

05.04.2022 | 19:18 Редактор: Здравко Черкезов

Женският национален отбор на България по волейбол се завърна по служебен път в най-комерсиалния глобален турнир - Лигата на нациите. Представителният ни тим начело с новия селекционер Лоренцо Мичели ще заеме мястото на Русия за надпреварата през 2022 г., след като съставите на "Сборная" получиха пълна забрана за международни участия заради военната инвазия на страната в Украйна.

Новината за включването на българския отбор при дамите беше съобщена днес от международната федерация (FIVB). Засега няма информация коя държава ще замени руснаците в турнира при мъжете.

Вече е ясно обаче, че двата минитурнира, които трябваше да се проведат в Русия, ще бъдат преместени в Полша (при мъжете) и в България (при жените). От българската федерация по волейбол съобщиха, че София ще организира мачовете в група 6 от 28 юни до 3 юли. Тогава в зала "Арена Армеец" ще гостуват отборите на Бразилия, Китай, Доминиканската република, Италия, Полша, Южна Корея и Тайланд.

България не е участвала в Лигата на нациите при дамите от 2019 г., когато беше със статут на "претендент". Отборът ни, воден тогава от Иван Петков, завърши на последното 16-о място с две победи от 15 мача и загуби мястото си в елитната надпревара.

След едногодишна принудителна пауза заради пандемията от коронавирус, през 2021 г. българският тим спечели титлата в европейската Златна лига. Благодарение на това през настоящия сезон съставът ни трябваше да участва в "Чалъндж" турнира на международната федерация (FIVB), за да търси класиране в Лигата на нациите през 2023 г. Вместо това обаче страната ни получава шанс отново да се бори с най-силните отбори в женския волейбол.

Вижте повече подробности в репортажа.

Снимка: Българска федерация по волейбол

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК