Шумахер летял с над 250 км/ч при катастрофата, Хамилтън се изложи, Перес спечели квалификацията

Мексиканецът стигна до първия полпозишън в кариерата си

27.03.2022 | 08:05 Редактор: Елеонора Танева
Шумахер летял с над 250 км/ч при катастрофата, Хамилтън се изложи, Перес спечели квалификацията

Серхио Перес с Red Bull изненада пилотите на Ferrari и спечели драматичната квалификация за Гран При на Саудитска Арабия във Формула 1. 

В последния момент мексиканецът стигна до първия полпозишън в кариерата си, правейки това в 215-ия си уикенд. Той остави след себе си Шарл Льоклер, Карлос Сайнц и съотборника си Макс Верстапен. 

Квалификацията ще се запомни с ранното отпадане на Люис Хамилтън и с тежката катастрофа на Мик Шумахер, поради която се стигна до сериозно прекъсване. 

Хамилтън обаче бе доста бавен и рискуваше да отпадне още в Q1. Той успя да даде по-добро време при последния си бърз тур, но веднага след това Ланс Строл го изхвърли от квалификацията. Това бе шок за Mercedes! Отпаднаха още Алекс Албон, Нико Хюлкенберг, Никола Латифи и Юки Цунода, който имаше технически проблеми. 

Хамилтън отпадна толкова рано, след като е правил бързи обиколки, за първи път от Великобритания през 2009-а, а всички, които не продължиха напред бяха с двигатели Mercedes, информира gol.bg

5 минути преди края на сесията Мик Шумахер се разби с много висока скорост на 12-и завой. Ударът бе страничен и наистина тежък и колата сериозно пострада, тъй като скоростта бе над 250 км/ч.

Мик остана в колата, не последва излъчване на комуникация в бокса, а режисьорът не показваше автомобила на Хаас, което бе доста притеснително. Впоследствие стана ясно, че пилотът е в съзнание и комуникативен, но бе откаран с линейка към болницата. 

Забавянето бе с около 50 минути, като и рейсдиректорът Нилс Витих също инспектира пистата, а по време на паузата стана ясно, че Мик е добре и говорил и с майка си. 

В края Льоклер оглави класирането, но Чеко Перес го изненада с предимство от 0.025. Макс остана 4-и, а след тях до 10-о място се подредиха Естебан Окон, Джордж Ръсел, Фернандо Алонсо, Валтети Ботас, Пиер Гасли и Кевин Магнусен. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК