Джокович може да играе, докато обжалва анулирането на визата?

Ето какви са опциите пред сърбина

14.01.2022 | 12:08 Редактор: Здравко Черкезов
Джокович може да играе, докато обжалва анулирането на визата?

Австралия за втори път отмени визата на Новак Джокович за влизане в страната. Това постави под въпрос участието му на Australian Open и потенциално предизвика ново съдебно противопоставяне.

Ето какво означава това и какво може да се случи след това според правни експерти.

Може ли Джокович да обжалва отново? Да - тенис звездата може да поиска временна забрана от съдията, обяснява Джъстин Куил, партньор на австралийска адвокатска кантора в Мелбърн, пред CNN. През това допълнително време той може да остане в страната и да обжалва решението.

Но "не можете просто да обжалвате, защото искате да обжалвате", добавя Куил. Джокович ще трябва да покаже на съдията, че има сериозни основания да протестира срещу решението.

Може ли Джокович да играе в турнира по време на съдебно производство? Все още не е ясно. Откритото първенство на Австралия започва в понеделник, като Джокович ще трябва да се изправи срещу колегата си сърбин Миомир Кецманович в мач от първи кръг. Засега е под съмнение дали мачът ще се проведе.

Какви опции има Джокович? Мария Джокел, специалист по имиграционно право в BDO Australia, казва, че адвокатите на Джокович сега имат 28 дни, за да изпратят жалби до министъра на имиграцията, който след това може да избере да възстанови визата.

През това време Джокович може да бъде отново задържан - освен ако министърът не му предостави преходна виза, която може да му позволи да играе на Australian Open, докато чака решението или се урежда да напусне Австралия, обяснява Джокел.

Адвокатите на Джокович също биха могли да отидат в съда, но ще бъдат изправени пред трудна съдебна битка, особено като се има предвид признанието му по-рано тази седмица, че в декларацията му за пътуване е включена невярна информация, казва Йокел.

В декларацията се посочва, че той не е пътувал през 14-те дни преди пристигането си в Мелбърн, но снимки, направени през този период, показват, че той е бил както в Испания, така и в Сърбия.

В изявление в сряда Джокович нарече това "човешка грешка", припомня dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК