7 световни титли, 91 победи: Легендата Михаел Шумахер навършва 50 години

Той все още е ненадминат в този спорт

03.01.2022 | 15:15 Редактор: Ваня Кузманова
7 световни титли, 91 победи: Легендата Михаел Шумахер навършва 50 години

Подобно на много други пилоти от Формула 1, Михаел Шумахер започва да се състезава първо с картинг. Той печели множество шампионати по картинг в Германия и Европа преди да започне да се състезава и с болиди - през 1987 година. През цялото време той лобира и за брат си Ралф, който по-късно също става пилот от Формула 1.

За мнозина е голяма изненада, че Михаел Шумахер дебютира във Формула 1 не с тима на "Бенетон“, а в този на Еди Джордан. През 1991 г. германецът излиза на пистата в Спа, Белгия, за първи и последен път с кола на "Джордан“. Заради проблеми със съединителя 22-годишният Шумахер не завършва състезанието.

Година след своя дебют Михаел Шумахер печели първата си победа във Формула 1 - отново на пистата Спа в Белгия, която по-късно обявява за свое любимо място за състезания. На снимката британският пилот Найджъл Менсъл, който през 1992 става шампион във Формула 1, му помага да вдигне трофея. Шумахер приключва сезона с 53 спечелени точки, които му отреждат третото място в крайното подреждане.

Само две години по-късно Михаел Шумахер за първи път се изкачва на върха. Но 1994 се оказва лоша: смъртта на Аертон Сена и на Роланд Ратценбергер на пистата в Имола, Италия, засенчват всичко останало. На снимката: в Аделаида, Австралия, Шуми празнува с екипа на "Бенетон" първата си световна титла. През 1995 германецът повтаря успеха си, пише Дойче Веле. 

На 29 декември 2013 се стига до тежък инцидент на ски писта във френските Алпи: Шумахер губи контрол над ските и се удря в скала. Въпреки че кара с каска, той получава сериозни наранявания на главата. След няколко тежки операции и дълго време в състояние на изкуствена кома, през юни 2014 г. той се връща в съзнание. Оттогава Шумахер живее в дома си в Глан, Швейцария.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК