Люк де Йонг донесе първата победа на "Барселона" за 2022 г.

Нидерландският таран вкара единственото попадение в срещата срещу "Майорка"

03.01.2022 | 07:25 Редактор: Искра Ангелова

Критикуваният остро от началото на сезона Люк де Йонг се оказа големият герой за "Барселона" при победата с 1:0 като гост на "Майорка". Нидерландският таран вкара единственото попадение в срещата, разписвайки се с глава в 44-та минута.

Треньорът на каталунците Шави Ернандес имаше безкрайно много проблеми преди срещата, като успя с много усилия да сглоби приличен стартов състав. Голяма част от играчите на Шави са болни от коронавирус, други са контузени, а новопривлеченият Феран Торес още не е картотекиран. Така на резервната  скамейка на "Барса" изобилстваше с играчи без нито една минута през сезона, а дебют записаха младоците Алваро Санс и Естанислау Педрола Фортуни.

В крайна сметка "Барса" успя да извлече максимума от трудната ситуация и да спечели ценни три точки. С тях тимът се изкачи до 5-то място в класирането с 31, но вече на само 2 от третия "Бетис". Далеч напред са "Реал" (Мадрид) (46 и мач повече) и "Севиля" (38).

Въпреки проблемите "Барса" контролираше нещата и допусна малко положения пред вратата си. През първата част големият фактор за хубавите неща в атаката на каталунците бе раздираният от критики Люк де Йонг.

Нидерландският таран удари два пъти гредите и в крайна сметка успя да реализира в края на полувремето. В 29-та минута Нико Гонсалес пусна хитър пас към Де Йонг, който успя от трудна позиция да отклони топката към вратата, но тя срещна страничната греда.

Малко след това Мингеса центрира от дясното крило, а Де Йонг намери топката със задна ножица. Този път обаче нидерландецът имаше нещастието да види как тя се отклонява в напречната греда.

Така се стигна до 44-та минута, когато Люк де Йонг най-накрая вкара втория си гол с екипа на "Барселона". Мингеса получи много пространство на дясното крило и центрира към далечната греда, където таранът използва най-силното си качество и с глава насочи топката под гредата - 1:0 за "Барселона".

След почивката изглеждаше така, че 'Барса" контролираше събитията на терена, а положенията и пред двете врати липсваха. Чак в заключителните минути на срещата домакините успяха да внесат смут в наказателното поле на каталунците. Играчите на "Барса" действаха припряно след централната линия, от което се възползваха възпитаниците на Луис Гарсия.

Най-доброто положение пропусна резервата Мбола в 83-та минута, когато засече с глава центриране от свободен удар, но прати топката над вратата. В първата минута на добавеното време Тер Стеген направи невероятно спасяване. След центриране от дясното крило Коста намери токата от въздуха на далечната греда, но Тер Стеген инстинктивно отклони с дясната си ръка.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК