Хамилтън ще стартира първи в Гран При на Катар

Британецът спечели полпозишън на пистата "Лосаил" край столицата Доха

20.11.2021 | 17:40 Редактор: Здравко Черкезов
Хамилтън ще стартира първи в Гран При на Катар

Люис Хамилтън с Mercedes ще стартира от първа позиция в утрешната Гран При на Катар във Формула 1. Световният шампион запази предимството си на пистата край Доха, за да запише едва 4-ия си полпозишън за сезона, но и 102-и в кариерата. 

Лидерът в шампионата Макс Верстапен успя да даде второ време и ще бъде на първа редица до конкурента си, оставяйки зад себе си Валтени Ботас и Пиер Гасли с AlphaTauri. Все пак от Red Bull постигнаха целта си да разделят колите на Mercedes. Състезанието е утре от 16:00 часа българско време. 

В първата фаза Ботас бе с предимство от едва 3 хилядни пред Хамилтън, докато Макс бе на малко повече от 2 десети изоставане. Фернандо Алонсо бе доста бърз и водеше групата на останалите преди Верстапен да успее да поведе. От Red Bull се подобряваха, въпреки проблемите със задните си крила. Люис все пак свали една десета от времето на конкурента си, а напред не продължиха Кими Райконен, Никола Латифи, Антонио Джовинаци, Мик Шумахер и Никита Мазепин. 

В Q2 фаворитите заложиха на гуми медиум, докато Гасли и Цунода бяха със софт, които биха им дали предимство в началото на състезанието утре. На тези гуми заложиха и повечето от отборите след претендентите в челото. Люис зададе темповото с 3 десети предимство пред Макс. AlphaTauri и Alpin останаха в челото и вкараха и двете си коли в Топ 10, информира gol.bg. 

Серхио Перес поднесе разочарование на Red Bull, като остана 11-и и не продължи напред. Ланс Строл също не успя да премине, което обаче сполетя и Шарл Льоклер с Ферари и Даниел Рикардо с McLaren, което бе крайно неприятно за тях и отборите им. Джордж Ръсел бе 15-и. 

В решаващата Q3 Хамилтън бе най-бърз при първите бързи обиколки, докато Верстапен бе с под 2 десети изоставане. Следваха Ботас, Гасли и Алонсо. При решаващите последни турове Люис бе недостижим, като свали 3 десети още в първия сектор, а в края подобри времето си с 4 десети, слизайки под 1 минути и 21 секунди. Макс също бе бърз, но остана втори пред Ботас. За това помогна и спуканата гума на Пиер Гасли, който все пак остана четвърти. Топ 10 допълниха Алонсо, Норис, Сайнц, Цунода, Окон и Фетел. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК