Популярни ли са спортните залози в България?

У нас залаганията на спортни събития са широко разпространени

28.09.2021 | 08:03 Редактор: Жаклина Иванова
Популярни ли са спортните залози в България?

Спортните залагания лесно могат да бъдат определени като една от най-разпространените форми на хазарт. Най-общо казано, спортните залагания представляват поставяне на залог за изхода от определено спортно събитие. 

Вероятно не е изненада, че в България залаганията на спортни събития са широко разпространени. Тук имаме дълбоки традиции в  популярните спортове. Всяко населено място има футболен отбор, а големите градове са с по няколко. Баскетболни и волейболни отбори също не липсват и в градовете има поне по един. От деца ходим по мачове и се интересуваме както от българския спорт, така и от чуждестранните отбори.

Спортните залагания намериха почва в България още в края на миналия век с пунктовете на Еврофутбол. Оказа се, че запалянковци, които търсят допълнителни емоции и тръпка докато следят любимите отбори, не липсват. Млади и стари отиваха в пунктовете за програмата със спортните събития и да поставят своите залози. 

Години по-късно пунктовете на Еврофутбол са почти изцяло забравени. С разпространението на компютри, интернет и смартфони, навлязоха онлайн букмейкърите, които изместиха физическите пунктове. В България сайтовете с лиценз от БКХ са пет, а тенденцията е те да продължават да се увеличават. Онлайн букмейкърите разполагат с няколко предимства, с които привличат любителите на спортни залози. На първо място и като най-голямо предимство е удобството от това, да залагате от дома си или в движение, използвайки  мобилно устройство. Не е необходимо да посещавате офис и да се съобразявате с работно време – онлайн букмейкърите нямат такова и можете да поставяте залозите си по всяко време.

Броят на спортните събития, които един добър онлайн сайт за спортни залагания, предоставя на клиентите си, а както и броят на пазарите към тях, е непосилен за физическия пункт. Имате възможност и да наблюдавате спортните събития на удобно за Вас място, а много често и на страницата на букмейкъра, което елиминира и необходимостта от платени телевизионни канали. Друг огромен плюс са бонусите, с които сайтовете се промотират. Такива бонуси на практика отсъстват при физическите букмейкъри, но в стремежа си да привличат клиенти, сайтовете предлагат бонуси както за нови  играчи, така и за най-различни събития или периоди. Например Bet365, един от най-популярните лицензирани букмейкъри в България, дава на своите клиенти огромен набор от опции за залагане. Играчите може да се възползват от щедри промоционални кампании, включително бонус за нов клиент до 100 лева след като въведат необходимия Bet365 бонус код.

Безспорно онлайн залозите в България се радват на голяма популярност. Услугите на сайтовете за спортни залози използват не само спорните почитатели, но и любителите на тръпката и риска. Докато европейският пазар вече е пренаситен, то тук индустрията тепърва се развива. Пазарът се оценява на повече 350 милиона евро, а тенденцията е тази цифра да продължи расте. Прогнозите предвиждат и 20% годишен ръст при спортните залози за следващите 5 години. Това в комбинация с все още слабата конкуренция е изключително добра възможност за големите и опитни букмейкъри да навлязат на българския пазар за спортни залози и да се наложат с по-добър продукт от този, който родния букмейкър предлага.

На фона на това стои и въпросът какво се случва със спортните залагания по време на пандемията. Със сигурност период, в който спортните събития са лимитирани или  изобщо не съществуват ще се отрази на пазара за спортни залози? Всъщност липсата на спортни събития, на които играчите могат залагат не намали обема на работа на сайтовете. Рестрикциите и изолацията донесоха безпрецедентни нива на скука сред населението, което доведе до увеличаване на броя залагащи, както и броя залози на играч. В месеците, през които спортните мероприятия бяха ограничени, се наблюдава засилен интерес към  иначе непопулярни у нас спортове като конни надбягвания, състезания с кучета и виртуален футбол.

Електронните спортове също бяха сериозно засегнати от рестрикциите покрай пандемията. Макар всички големи турнири и събития да бяха отменени, редица по- малки онлайн турнири се осъществиха, привличайки още повече играчи и към този пазар. Електронните спортове остават най-бързо развиващата се категория в тази индустрия и очакваният обем на залозите през тази година да достигне 7 милиарда евро. В България този вид спортове набират все по- голяма популярност с все повече български играчи, които достигат световна слава и признание.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК