Испания се превърна в зоната на under-ите, високата резултатност е в Германия и Италия

Защо стандартният залог е под или над 2,5 гола?

03.09.2021 | 14:53 Редактор: Здравко Черкезов
Испания се превърна в зоната на under-ите, високата резултатност е в Германия и Италия

Прогноза за броя на головете в даден мач - или дори в част от него, са сред любимите на почитателите на спортните залози. Предпочитани са предвижданията, при които се поставя разделителна линия на принципа Под/Над. Стандартно тя е 2,5 гола, а понеже половин гол няма как да бъде вкаран, това означава, че при реализирани 2 или по-малко попадения печеливш е залогът на Под (Under), докато при 3 и повече печели Над (Over). Тази базова постановка е добре позната на опитните бетаджии. Те търсят и различни линии, като според преобладаващото за efbet мнение там могат да се открият интересни варианти.

А защо точно 2,5? Защото средната резултатност във футболните двубои е някъде между две и три попадения. Това се потвърждава от статистиката във всички големи първенства, където обаче се наблюдават и съществени разлики.

Да вземем данните от миналия сезон. В две от топ 5 лигите в Европа всъщност наблюдавахме доста резултатен футбол - в Италия (3,06) и Германия (3,03) бяха отбелязани средно над 3 гола на мач, което е забележителен показател в съвременния футбол. В рамките на обичайната статистика приключиха първенствата в Англия (2,79) и Франция (2,76). А от петте водещи лиги на Стария континент най-ниско резултатна беше тази на Испания с едва 2,51 гола средно на мач.

Началото на новия сезон потвърди тенденциите

Стартът на кампания 21/22 задълбочи този тренд в Ла Лига. Само 63 гола бяха отбелязани в началните 3 кръга преди първата пауза - това прави едва 2,10 средно на мач. При това средната резултатност все пак беше “напомпана” от две срещи с по 6 гола и две с по 5. Головата суша в Испания изглежда още по-фрапантна, когато преброим мачовете с реализирани 2 и по-малко попадения. Под 2,5 приключиха 20 от 30-те срещи в Ла Лига през август - точно 2/3. А в 14 срещи - почти половината, или не бяха отбелязани попадения, или имаше само един гол. Очевидно Примера дивисион дори и със завърналата се по трибуните публика си остава най-благодатната територия в Топ 5 на Европа за прогнози на Under-и.

Запазва се и другата тенденция - високата резултатност в Италия и Германия. Само за два кръга Серия А надхвърли като общо брой попадения Ла Лига - 66 за 20 срещи, което прави забележителните 3,3 средно на двубой. В Бундеслигата за 3 кръга бяха реализирани 3,19 попадения на мач. Над три попадения средно на среща бяха регистрирани дори във Франция - 3,02 (118 в 39 мача). Висшата лига запазва нивото си от миналия сезон, като в първите 3 кръга записа средна резултатност от 2,8.

Стартът на сезона очерта елитната дивизия на Испания отново да бъде най-подходяща за прогнози под 2,5 гола. Топ нивата на Германия и Италия пък все така изглеждат най-благодатни за Over-и. Букмейкърите също са наясно с това, като съответно за Ла Лига предлагат по-високи коефициенти за залози над 2,5, а за Бундеслигата и Серия А - за предвиждания под 2,5 гола. Но това са само стартовите индикации на един дълъг сезон, в който има достатъчно време статистиката да се промени тотално.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК