Златното момиче Камелия Дунавска: Това беше показно как трябва да се борим за медал

"Това е най-добрият отбор за този олимпийски цикъл", посочи треньорът по художествена гимнастика

08.08.2021 | 19:22 Редактор: Жаклина Иванова

Думи на гордост, благодарност и признателност към златните ни момичета заляха социалните мрежи. От обикновени хора, но и от големите имена в художествената гимнастика. Едно от златните момичета на Нешка Робева - Камелия Дунавска, работи с част от олимпийските шампионки в девическия ансамбъл в залата, където е и първата им среща с голямата гимнастика.

"Те са едни прекрасни талантливи момичета. Нямам думи да кажа колко са всеотдайни. Абсолютно заслужено трябва да бъдат окичени с този златен медал. Чувство на гордост. Няма да забравя годините, в които работих с Лаура. Сякаш най-силно си спомням това как тя толкова години работи без нито за момент да загуби мотивация", сподели една от емблематичните гимнастички от 80-те Камелия Дунавска, която в кратък период и била и треньор на Националния ансамбъл.

Достигането на върха обаче не е лесно.

"Нечовешки труд. Там няма събота, неделя, няма семейство...Това са лагери и пълна отдаденост на това, което правят. Огромен е екипът, всеки има принос за този успех", каза още тя.

А зад златния олимпийски медал, Камелия Дунавска вижда силна мотивация и борбен дух, подкрепени от адекватно съдийство.

"Аз смея да твърдя, а и всички специалисти знаят, че това е най-добрият отбор за този олимпийски цикъл. Твърде много състезания минаха, в които те бяха ощетявани и сега получиха заслуженото. Предстои промяна в правилника след тази Олимпиада, и се надявам, че ще стане малко по-достъпен и за зрителите. Дано да бъде по-реално и за съдиите, защото в момента нито един съдия не е в състояние от съдийската маса да проследи нормално и да даде оценка за отборите", добави Дунавска.

С титлата от тези олимпийски игри българските момичета постигнаха и още нещо немислимо – детронираха руските гимнастички.

"Не знам каква политика се водеше досега и защо това не беше постижимо до този момент, защо нашият отбор трябва да бъде толкова време ощетяван... но винаги има една стена непробиваема. Толкова години имаше силна заявка от страна на българския отбор", обясни още емблематичната ни гимнастичка.

А  Световното първенство в Япония наесен ще е последното голямо състезание на великолепния български отбор в този състав. За оттегляне намекна и треньорът Весела Димитрова.

"Иска ми се да кажа, че е рано за отказване, но пък целият този цикъл е толкова изтощителен, че не бих искала да се заблуждаваме, че могат да продължат още. Ще бъде твърде много за тях", уточни треньорът по художествена гимнастика.

Едно е сигурно – този ансамбъл донесе на България, не само исторически златен медал, но и емоция, която докосна всеки българин по света, където и да е той.

"Безспорно поводът е голям. Трябва да се гордеем! Това беше едно показно как трябва да се бори човек за медал. Абсолютно заслужено!", категорична е Дунавска.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК