"Пътят към Токио": Петата Олимпиада на Ивет Лалова и амбициите на щангистите ни

Представяме ви четвъртия епизод на спортната поредица

25.07.2021 | 20:52 Редактор: Тодор Петров

Четвъртият епизод от поредицата "Пътят към Токио" е посветен на силовите ни атлети и лекоатлетката Ивет Лалова.

Четирима състезатели във вдигането на тежести се готвеха за Игрите до последния момент. По-малко от месец преди отпътуването за Токио станаха ясни имената на двамата, които ще представят страната ни. Това са Божидар Андреев в категория до 73 кг. и Христо Христов в категория до 109 кг.

Треньорът на националите ни Иван Иванов смята, че някои неща в подготовката трябва да се променят. 

"Винаги съм се уповавал на методиката на Иван Абаджиев. Доказано е, че е правилна. Някои детайли трябва да се променят. Без дисциплина няма как да се получат нещата", убеден е той.

"Голяма отговорност е за мен и ще се постарая да направя това, което трябва да се направи. Първо да постигнем медал, след това ще рискуваме за повече", сподели Божидар Андреев, който се състезава в категория до 73 кг.

Една от най-именитите ни спринтьорки - Ивет Лалова, отпътува за петите си Олимпийски игри. В предаването тя разказва за подготовката си, за шока от Ковид, за контузиите и амбициите си. Ивет остави отворен въпроса Токио ли ще бъде последният подобен форум в кариерата ѝ.

"Моята нагласа е да отида като достоен представител на България на петите си Олимпийски игри. Ние имаме атлетка, която се е класирала за своята пета Олимпиада - Светла Димитрова-Пищикова, но за съжаление поради контузия тя не успя да стартира. Случи се в Атина, където беше моята първа Олимпиада. Не съм вярвала, никой не знае каква ще бъде съдбата му и с колко трудности трябва да се бори", сподели Лалова.

Преди години тя бе определяна от специалистите като най-бързата бяла жена и най-красивата сред спринтьорките.

"В Атина бях сензация - бях много млада, имах татуировка, което си беше изключителна рядкост. Имах прическа с плитки, но провокирах най-вече с резултата си. На няколко стотни от бронзовия медал беше невероятно представяне за човек без никакъв опит на голямата сцена", каза още Ивет.

Споделя, че миналата година е била изпълнена с много енергия, мотивация и желание. Имала е перфектно начертан план за 2020 г., но пандемията променя всичките ѝ планове.

"В момента, в който Испания затвориха стадиона, на който тренирах, и военните излязоха по улиците, взехме решение да се приберем в България, защото в Италия беше още по-зле. Първия локдаун го изкарах в София, това донякъде ме спаси психически", разказа лекоатлетката ни.

"Сега съм готова, но сезонът започна с една доста кофти контузия. Нямах време да спра, за да обърна внимание както трябва. Всичко беше подчинено на динамиката на олимпийския сезон. Най-добрата ми форма ще бъде в Токио", категорична е Ивет.

Гледайте цялото предаване във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК